Автор: desci
Публикувано на: 13.05.2011 09:58:04

Рейтинг:

Ковачевица

Закътано нейде там високо в Западните Родопи, само на 24 км от Гоце Делчев и на 60 км от Банско, се намира едно от най-красивите и самобитни родопски села в България – Ковачевица. До него води самотен път, виещ се нагоре в планината, непроходим през зимата за автобуси. Село Ковачевица е архитектурен резерват, запазил възрожденската атмосфера на 18-19 век, запечатана в масивните каменните къщи надвиснали страховито над калдъръмените му улички. Тук каменни са дори и покривите на старите къщи, като единствено при някои от по-големите последният етаж е от дърво.


Усещането да се разходиш в тази каменна идилия, намираща се на 1500 метра надморска височина, е неповторимо. Мирис на трева, мързеливо жужене на пчели, тук там някое магаре, скрито сред зеленината или котка, излегнала се под топлите слънчеви лъчи и тих ромон на чешмичка – пълна забрава на модерния свят и големия град. Ковачевица е любимо място за отмора на мнозина, част от тях дори закупили къщи в малкото селце с надеждата да излекуват душата си от забързаното ежедневие.


Историята на Ковачевица започва през 15 век, когато в селото са регистрирани 17 души. Смята се, че селото е основано от заселници от Велико Търново и Костурско, които се славели със строителните си умения, намерили отражение в уникалния вид на къщите в селото. По-късно пристигат преселници от Рибново, Банско и Западна Македония. През 1878 г. селото наброява вече 630 жители, а през 1900 – 1400. Днес жителите на село Ковачевица са 36.


Сред забележителностите на Ковачевица се откроява църквата Свети Николай, изградена през 1847 г. В нейния строеж е участвало цялото население. Църквата е трикорабна безкуполна базилика и е сред петте най-големи базилики в България. Изградена е с каменни зидове и покрив от каменни плочи – тикли, типични за строителството в село Ковачевица. В църквата има прекрасен образец на триредов иконостас и икони от средата на XIX век, принадлежащи към Тревненската живописна школа.


За най-ценни се смятат две икони, поставени до иконостаса – „Св. Георги на кон” и „Св. Димитър на кон”, които са изографисани през 1874 г. от Георги Стергюв, представител на Банската художествена школа. Архитектурният ансамбъл се допълва от изградената през 1900 г. камбанария, висока цели 12 м. В камбанарията има две камбани, дело на горнобродински майстори. Някога върху източната стена на кулата бил монтиран часовник, при който чукче отброявало часовете с удари върху камбаните. За съжаление часовникът не е достигнал до наши дни.


Днес Ковачевица се радва на много посетители, привлечени от автентичната архитектура и самобитния облик на селото. Старите възрожденски къщи в селото са 110, а някои от тях работят и като хотели, даващи подслон на онези, решили да прекарат в тази родопска идилия повече от един ден.


Специалитети на родопската кухня, разходка в света на възрожденската архитектура, романтични следобеди в сладката нега на припичащото слънце ... Ковачевица очаква своите гости.


Снимки: wikiмedia

Галерия Ковачевица
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg