Автор: desci
Публикувано на: 03.05.2011 00:17:21

Рейтинг:

Там

Разположено в централния дял на Родопите, село Косово уютно се е сгушило в китната планина, пазещо в себе си цяла съкровищница от автентични възрожденски къщи. Лесно достъпно, селото се намира само на 50 км. от Пловдив, 30 км. от Асеновград и 36 км. от Пампорово, и предлага на вниманието на туристите внушителната бройка от 63 паметника на културата, между които и 5 с национално значение.


Пътят идващ от Нареченски бани, отстоящи на 15 минути разстояние, влиза навътре в селото и след малко изкачване пресича централния площад. Непосредствено под него се намира един от най-уникалните паметници на културата в Косово - църквата “Успение Богородично” датираща от 1851 г., която дели един двор с Етнографския музей – друга местна забележителност. Интересен факт е, че вторият етаж на етнографския музей, извисяващ се над самата църква, е превърнат в кръчма, в която, както едно време, местните бистрят новините и гледат как времето мързеливо тече.


Църквата “Успение Богородично” и Хаджийската къща, построена през 1853 г. са дело на майстор Хаджи Георги Станчовски, който е построил и прочутите къщи Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Други забележителности са Старото училище от 1889 г. и параклисите „Св. Неделя” и „Св. Петър”. Интересни са ковачницата и воденицата.


Къщите в село Косово дължат своя уникален вид на естествените материали, с които са строени - камък, дърво, пръст и вар. Някои от тях са на по 150 - 200 години. С цел техният автентичен вид да бъде запазен възможно най-добре за най-дълго време, през 2004 г. започва реставрация на част от къщите, която се извършва от майстори и експерти, отговорни за реставрацията на някои от къщите в с. Широка лъка и на Дяволския мост.


Историята на село Косово води началото си от XVII век, когато идват преселници от Старо село. През XIX век селото преживява своя разцвет, а през XX век – то запада и е забравено от всички. Днес село Косово предлага една носталгична разходка в миналото сред красиви къщи, каменни покриви, много зеленина и дъх на мащерка. Заставайки в двора на църквата, облегнати на каменния зид, зареяли поглед някъде там над покривите и комините, неволно си мислим възможно ли е времето наистина да е спряло или просто за миг сме забравили за него.


Много въздух, спокойствие, простор и каменна красота – това предлага Косово днес на своите посетители. И ако дори и за миг си помислите, че това няма да ви стигне, можете да избирате между Бачковския манастир, Асенова крепост, Чудните мостове, Нареченски бани и какво ли още не, тъй като околността е пълна с културни и природни забележителности. От вас зависи да им отделите времето и вниманието, което заслужават.


Село Косово е обект, включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).


Още за кампания „Насърчаване на вътрешния туризъм в България”


Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!


Снимки: selokosovo.com

Галерия село Косово
Читателски коментари

Жоро - /2011/04/blog-post_07.html 2011-05-03 23:51:24 0 отговори

Жоро - /2011/04/blog-post_07.html

Наистина невероятно място!Красота с която България може само да се гордее!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg