Автор: desci
Публикувано на: 30.04.2011 22:34:58

Рейтинг:

Асенова

Отдалечена само на 2 км. от Асеновград, издигаща се на 100 м. над река Асеница, се намира последната твърд на Второто българско царство – Асенова крепост. Тя е изградена върху отвесна варовикова скала с непристъпни склонове на запад. Състои се от външно укрепление и вътрешна крепост. Това, което може да се види днес са останки от крепостта, достигащи до 3 м. височина с дебелина 2.9 м. и църква, датираща от XIII век. Крепостта е известна и под имената Петрич, Стенимахос и Скрибенцион. Името Петрич разбира се няма нищо общо с град Петрич, а идва от гръцката дума за камък „петрос” и означава „каменната крепост”.


Първите писмени сведения за крепостта датират от XI век и са открити в устава на Бачковския манастир, но крепостта съществува още от тракийско време, а през IX век тя e преустроена от Византия с цел да охранява вратата на Беломорския проход. По време на Третия кръстоносен поход, крепостта е превзета от кръстоносците. Българска територия крепостта става след Клокотнишката битка през 1230 г., след това за известно време е отново в ръцете на византийците, а окончателно е присъединена към територията на България през 1344 г. при цар Иван Александър.


От времето на цар Иван Асен II датира надпис, издълбан в скалите над крепостта. Той гласи: „В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град”. Именно заради този надпис името на крепостта е променено на Асенова крепост, както и името на града, който се е наричал Станимака – на Асеновград.


За съжаление, оригиналният надпис в скалите е заличен от станимашките гърци през 1883 г., които негодували срещу твърдението на цар Асен, че е цар на гърците, но преди това да се случи през 1706 г. френският пътешественик Пол Люкас прави препис на надписа и го издава. Именно по неговия препис е направено копието в скалите, което днес се намира под скалата със заличения надпис. Въстановката е дело на Васил Златарски от 1899 г.


През 1410 г. при нашествието си османците разрушават крепостта и от нея оцелява единствено църквата, която носи името „Света Богородица Петричка”. Църквата е еднокорабна и едноабсидна и има притвор. Тя е изградена на два етажа. Не е ясно предназначението на първия етаж, смята се че по всяка вероятност той е служил за склад, а на втория е разположен самият храм. Православният храм функционира от 1991 г., когато е завършена цялостната му реставрация.


Днес до подножието на крепостта може да се стигне с автомобил, след което пътеката продължава през скалите. За съжаление, парапети няма и разходката до църквата и запазените старини е доста опасна. Голям надпис в началото предупреждава, че при снеговалеж пътят към крепостта е затворен, от екскурзовода научаваме, че тогава в Асенова крепост няма налични екскурзоводи и билети не се продават. И всичко това се прави с оглед хората да се предпазят от подхлъзване и падане по каменната урва.


Ако сте случили на хубаво време и сте успели да се качите на върха на крепостта, пред очите ви ще се разкрие прекрасна панорама, достойна за четката на художник – малки параклисчета са накацали по околните хълмове, крепостната стена вие каменна снага по билото, а растителността се е разперила като зелен воал, покриващ тук и там стърчащите зъбери. При по-внимателно вглеждане ще откриете и цветя, които сякаш нарочно са избрали непристъпната цитадела, за да разцъфнат и зарадват сетивата.


Асенова крепост се радва на много посетители, а община Асеновград е спечелила проект по Оперативна програма „Регионално развитие”, който ще направи крепостта още по-атрактивна туристическа дестинация. Стойността на проекта е 3 300 000 лева и се очаква, когато той приключи асеновградчани да се радват на шоу подобно на „Звук и светлина” във Велико Търново. Предвижда се и 3D анимация, която да прожектира като холограма настъпването на войски от времето на Второто българско царство. Местните са оптимисти и са в процес на търсене на реализатори на проекта. Имайки предвид, че летище „Пловдив” в партньорство с Ryan Air открива нови дестинации, се очаква Асеновград и прилежащата му област да станат още по-достъпни и да привлекат по-голям поток туристи – както родни, така и чуждестранни.


Асенова крепост е част от 100-те национални туристически обекта, национален паметник на културата и обект, включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за кампания „Насърчаване на вътрешния туризъм в България”


Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Асенова крепост – каменната цитадела на Второто българско царство
Асенова крепост – каменната цитадела на Второто българско царство
Асенова крепост – каменната цитадела на Второто българско царство
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg