Автор: admin
Публикувано на: 14.09.2009 13:11:11

Рейтинг:

Хоши
Когато говорим за хотели с традиции си представяме комплекси с по 50, 100 или дори 200-годишна история, но какво бихте си помислили, ако ви кажем, че в света има хотел, посрещащ гости от почти 1 300 години.

Може да ви звучи невероятно, но истината е, че хотел Хоши Риокан, намиращ се в японския град Коматсу, е открит още през далечната 718-та година. В момента той разполага със 100 стаи за гости, а за близо 1 300 години, в управлението му са участвали 46 поколения на една и съща фамилия.

Историята около създаването на хотел Хоши Риокан е доста интересна. Според легендата, будисткият монах и учител Тайчо Дайши, заедно с дърводелеца Гонгоро Сасакири, отишли в планината Хакусан, за да медитират. Една нощ, в съня на Тайчо се явил божественият пазител на планината и му казал:

„На 23 километра от подножието на планината Хакусан е разположено едно село, наречено Авазу. Там ще намерите топла вода под земята, с чудни лечебни сили. Селяните обаче не знаят за тази благословия, като вие трябва да отидете и заедно с тях да откриете водата, за да служи тя завинаги на хората.”

Тайчо Дайши изпълнил повелието на божеството и наистина с помощта на селяните той открил в Авазу подземните води. Дайши казал на болните да се изкъпят в тях, след което някои веднага се излекували. По-късно Тайчо отново се отдал на медитация в планината Хакусан, но заръчал на своя ученик Гарио Хоши да изгради лечебен комплекс на това място и да създаде потомство.

Слуховете за божествените лечебни сили на топлите подземни води бързо се разнесли из цяла Япония и съвсем в реда на нещата стигнали и до Императорския двор, чийто управници и придворни започнали да посещават комплекса. Благодарение на това, Хоши Риокан добил още по-голяма популярност.

Освен, че в момента Хоши Риокан е обявен за най-старият хотел в света, през 2006-та година компанията е вписана в Книгата за рекордите Гинес, като най-старата в света, след като същата година фалира основаната през 578г. строителна фирма Конго Гуми.
Хоши Риокан – най-старият хотел в света
Читателски коментари

Pavel - travelblog.bg 2009-09-14 21:01:38 0 отговори

Pavel - travelblog.bg

Ето линк към страницата на хотела - www.ho-shi.co.jp

Анонимен 2009-09-14 18:26:10 0 отговори

Анонимен

Ако това е вярно, ще го посетя!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg