Автор: admin
Публикувано на: 01.07.2009 11:04:07

Рейтинг:

Катманду

Катманду е столица на Непал, както и най-големият град в страната. Той е разположен в едноименната долина, намираща се в сърцето на Хималаите. Градът е с население от 2 млн. души и с надморска височина 1 400м. Официалният език е непалският, но по-голямата част от хората говорят и английски.

Катманду има много богата и вековна история. Той се счита от мнозина за най-красивият град в Света. В местността са намерени останки датиращи още от 3в. пр.Хр., но официално селището е основано през 724г., като тогава се е наричало Кантипур, което в превод означава „Град на красотата”.

В последствие градът е приел името на манастира Кащамандап (на санскрит Kaasth е дърво, а Mandap – подслон). Храмът е строен през 1596г. от крал Лакшми Нарсингх Мала и е известен още като Мару Сатал. Цялата структура на сградите не съдържа никакво желязо, а е съставена единствено от дърво. Според легенда, използваният дървен материал е добит само от едно дърво.

Заселването на местността се свързва с будистки монах, който победил злите духове и отрязал върха на хълма, което позволило долината да се напълни с вода и да се превърне в езеро. Когато водите се отекли, в свободната земя се заселили хора. Тази легенда звучи като пълна измислица, но местните хора твърдят, че са намирани останки от миди и други морски обитатели и вярват, че в долината живеят 10 млн. божества.

Поради богатата му културна история, в крад Катманду се срещат забележителности буквално на всяка крачка. Сред най-популярните са площадът Дурбар, дворцовият комплекс Хануман Дхока от 15-18в., храмовете на Живата Богиня Кумари, Каштамандап и Машендранат, както и Будисткият храм на маймуните, който е наречен така от хипитата и се е превърнал в тяхно свято място.

Снимки: viajar24h.com

Галерия Катманду
Читателски коментари

Zod - zodiite.com 2009-07-20 23:22:42 0 отговори

Zod - zodiite.com

Много яко местенце.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg