Автор: desci
Публикувано на: 05.04.2011 23:21:04

Рейтинг:

Маракеш

Припичащо бяло слънце. Широки улици, червени ниски постройки с ориенталски мотиви и прекрасна растителност. Покой, тишина... Като че ли градът е замрял и жителите му са го напуснали. Но това е само една подвеждаща илюзия. В Маракеш животът тече по свой собствен начин, има часове, когато това се случва само зад приветливите огради, и друго време, когато градът оживява, сякаш от приказките на Шехерезада.


Мястото, където животът никога не спира в Маракеш без съмнение е местният пазар или Сук, както го наричат. Ако никога не сте били в Северна Африка, пазарът ще ви впечатли много. Този пазар е най-големият от всички в Мароко и се намира на един от най-оживените площади в Африка – Джемаа ел Фна, известен с акробатите, музикантите и змиеукротителите.


Едно от най-незабравимите неща, които може да ви се случат в Маракеш е да се разходите на пазара. Виещите се малки улички между сергиите ще ви изненадат – на места те почти изчезват. Затрупани от изложените стоки от двете страни, лесно можете да се изгубите в този лабиринт от багри и миризми, които арогантно се натрапват отвсякъде. Настойчиви, както и продавачите от сергиите и магазинчетата, в които няма как да не влезете.


Мароканците живеят в свой свят и по свои правила. Може да влезете да разгледате подправките в някой магазин, а да излезете с чанти, пълни с козметика и подправки, освежени от масажа, който са ви направили вътре – докато обясните, че не искате масаж, и вече сте го получили. При това качествен.

На пазара много от нещата, които се предлагат, се правят ръчно и на самото място. Учудващо е колко сръчност може да притежава човек – насреща седнал направо на земята, възрастен мъж прави фантастични дървени фигури за шах, използвайки струг, задвижван от едната му ръка и от крака му. Странно е усещането, че именно стоките в най-луксозните магазини, понякога са дело на първобитна техника и много труд и сръчност.


Маракеш е известен като „Червеният град”, което обяснява червеникавите постройки – това е нещо като местна политика – всички сгради трябва да са боядисани в този цвят. Старинната част на града е една от основните забележителности – тя се нарича медина. Джамията Кутубия и ботаническата градина Jardin Majorelle са други основни забележителности, посещавани от всички. Най-разумният начин да разгледате всичко, е да си наемете местен гид. Така не рискувате да се загубите на пазара, а и той ще ви спаси от тълпите просяци, които могат да са много настойчиви. Той ще ви заведе и в добър ресторант. Важно е да знаете, че в ресторантите не се сервира алкохол. Разбира се, големите петзвездни хотели правят изключение.


Ако решите да посетите Маракеш, обезателно трябва да направите няколко неща – да опитате традиционния ментов чай, да вкусите местните блюда – например таджин, да се включите в берберска вечер, организирана в пустинята, където в огромни палатки ще ви бъдат сервирани приказни ястия, а камили, маймуни и прекрасни коне ще ви правят компания отстрани, да си купите подправки от пазара ... И ако отворите сърцето си за тази различна култура, ще бъдете пленени от уникалната смесица от багри и аромати завинаги.

Галерия Маракеш
Маракеш – оазис от багри и аромати в пустинята
Маракеш – оазис от багри и аромати в пустинята
Маракеш – оазис от багри и аромати в пустинята
Маракеш – оазис от багри и аромати в пустинята
Маракеш – оазис от багри и аромати в пустинята
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg