Автор: desci
Публикувано на: 04.04.2011 22:23:13

Рейтинг:

Шедьовърът

Хотелът принципно е място, създадено с идеята да се почувстваме у дома си, когато пътуваме, където и да сме. Той е мястото, където можем да си отдъхнем от забързания ден, да си вземем душ, да подремнем... да се подготвим за предизвикателствата на утрешния ден, когато ни се налага да пътуваме. Като съществена част от туристическата индустрия, хотелите отдавна са достигнали границата на удобствата и лукса, които могат да ни предложат – звездите повече са мерило на стандарти, отколкото на степен на пригодност на хотела да отговори на очакванията на гостите си. Днес има прекрасни тризвездни, четиризвездни и петзвездни хотели, съперничещи помежду си да привлекат туристите. Да не говорим за хотелите категоризирани над пет звезди. Тогава, кое е това, което прави един хотел различен и ни кара да го предпочетем пред друг?


Понякога това е стилът на хотела – по-класически или по-модерен, понякога е огромният плувен басейн или СПА зоната. А понякога, хотелът не е просто красива сграда, предлагаща уют и сигурност, а самият той е произведение на изкуството. Такъв е и случаят с хотел Marqués de Riscal, намиращ се в Испания, който е дело не на кой да е, а на известния архитект Франк О. Гери – оня Франк О. Гери, виновен за дизайна на музея Гугенхайм в Билбао.


Историята започва прозаично – винарска изба с богати традиции, датираща от 1858г., благодарение на търговската си дейност, свързана с вината, прави контакт с великия архитект. От хотела разказват, че поканили Франк О. Гери в избата и му предложи вино от годината на неговото раждане – 1929г. И тъй като се оказва, че бутилка на повече от 80 години не е възможно да се отвори по нормалния начин, от избата му я отворили със специална технология, изразяваща се в отделяне на гърлото на бутилката чрез нагряване, без раздробяване на стъклото. Казват, че на края на вечерта Франк О. Гери се съгласил да създаде невероятния хотел, който трябва всъщност да олицетворява виното.


Модерният комплекс се намира в Елсиего, Испания, и се състои от старата винарна от 1858г. и от хотела, създаден от Франк О. Гери, който предлага освен настаняване в 43 стаи, СПА терапия с вино, ресторант с ограничен достъп и бизнес център за срещи, конференции и мероприятия. Комплексът носи името The City of Wine. Той се разпростира на площ от 100 000 кв.м. Идеята е да създаде един цял свят от чувства за наслада на ценителите на виното.


Верен на себе си, Франк О. Гери използва всеки един детайл и цвят, за да ни накара да се почувстваме в света на виното. Така цветовете, използвани за хотела са розово – символизиращ червеното вино, златно – това е блестящата материя увита около гърлото на бутилката, а самата бутилка е среброто.


Още много може да се разкаже за ултрамодерния хотел Marqués de Riscal на Франк О. Гери в Испания, но няма нищо по-хубаво от това просто да се отбиете там и да се насладите на цветовете, формите и разбира се на невероятните вина, които стареят в избата от времето преди да сте се родили. А ако се почувствате изморени – отидете в СПА зоната, където ще поглезят сетивата ви ... отново с вино!


Снимки: Marqués de Riscal

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg