Автор: desci
Публикувано на: 22.03.2011 23:55:02

Рейтинг:

Свищов

Разположен по поречието на река Дунав в Централна Северна България, Свищов е един от градовете с богата история и забележителности, които си заслужава да се видят. Жителите на Свищов са близо 30 000, а студентите, които се обучават в Свищовската Стопанска Академия са около 10 000, което прави града изключително жив и притегателен.

 

Свищов е известен с много неща, но може би най-значимите от тях са, че той е родното място на Алеко Константинов, че притежава един от най-красивите архитектурни шедьоври на България – Търговската гимназия, както и че в Свищов е една от най-известните творби на Кольо Фичето – църквата Света Троица. Близо до Свищов се намира уникален археологически паметник от римско време – римска легионна крепост и ранновизантийският град Нове. Свищов е известен и със своите дарители – там се намира единственият в Европа паметник на дарителите.

 

Къщата музей на Алеко Константинов е един от стоте национални туристически обекта в България. Създадена през 1926г., тя представя експозиция, свързана с живота на Щастливеца. В къщата може да видите възстановка на стаите от дома на Алеко – пианото, на което са свирили неговите сестри, бюрото му, лични предмети и вещи, български и чуждестранни издания с неговото творчество, в това число и първото издание на „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо”. В музея могат да се видят също карикатурата на Илия Бешков „Бай Ганьо убива своя автор” и макет възстановка на убийците на големия българин, причакващи каретата в засада. Ирония на съдбата – човекът, който в своята „Изповед” казва, че неговият девиз е „свобода, честност и любов” ни е завещал сърцето си, изложено в стъкленица в музея, с дупката от куршума, който прекъсва живота му.

 

Друга забележителност на Свищов е Часовниковата кула, построена през 1763г. Височината на кулата е 23 метра, като тя се намира близо до Стопанската академия в града. Оригиналната каменна постройка е надстроена с дървена част, а в края на 19 век е поставен нов часовников механизъм. Храмът Света Троица е национален паметник на културата. Той е построен от Кольо Фичето през 1865-1867 година, а камбанарията е направена от Уста Генчо през 1883-1886г. Седем уникални камбани с изписани имена на светци върху тях попълват колекцията на църквата. Иконите са изписани от Николай Павлович. Прекрасната акустика на храма се дължи на специалните елипсовидни прозорчета, вписани в стените и купола. До входа на църквата се намират две колони, които могат да се завъртят с ръка. Отдясно на входа е поставена паметна плоча на децата, загинали в река Лим през 2009 година.

 

Едни от първите учебници са писани в Свищов, първото българско читалище също отваря врати в този красив крайдунавски град, първата детска градина е създадена тук, както и първото светско училище за български деца. Първите неща продължават с първия министър на образованието – Георги Атанасович, който е родом от Свищов. В този дух и най-впечатляващата търговска гимназия днес се намира в Свищов. Търговската гимназия носи името на Димитър Хадживасилев. Учебното заведение съществува от 1884г., а сградата, представляваща умалено копие на виенския държавен университет е изградена по проект на австрийския архитект Паул Бранк през 1895г.

 

Свищов е включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Галерия Свищов
Свищов – градът на стоте първи неща
Свищов – градът на стоте първи неща
Свищов – градът на стоте първи неща
Свищов – градът на стоте първи неща
Свищов – градът на стоте първи неща
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg