Автор: admin
Публикувано на: 18.03.2009 02:08:12

Рейтинг:

100

Американският Национален парк Цион ще отбележи своята 100-годишнина през юли. По случай юбилея, местните власти са подготвили богата програма, включваща разнообразни изложби, фестивали и други мероприятия, които ще стартират още този месец и ще продължат до края на годината.

Паркът Цион е основан на 31-ви юли 1909г. от президента Уилям Тафт, а през 1919г. получава статут на Национален парк. Той се намира в щата Юта, където се персичат пустинята Мохаве, Платото Колорадо и Големият басейн. Паркът се простира на площ от 593кв.км. и ежегодно се посещава от над 2.5 милиона туристи.

Откритите в околността плетени кошници, сандали и сечива от камък свидетелстват, че районът е населяван отпреди 8 000 години. Първите бели заселици са се появили по тези места през 1850г. Те са отглеждали крави, коне и овце, а също и някои зърнени култури, но след като Цион е обявен за Национален парк, фермерската дейност е забранена.

Преди 1919г. е било много трудно да се стигне до него, поради изолираността на района, но след обявяването му за Национален парк започват да се строят хижи, железници и автомобилни пътища. Днес Цион е достъпен през цялата година, но от април до октомври е забранено влизането с частни коли. За превоз се ползват автобуси, с което се цели да се запази максимално природата.

Този национален парк на САЩ е обитаван от 289 вида птици, 79 вида бозайници, 41 вида влечуги и земноводни, като в него са открити над 900 вида растения. Основната туристическа атракция тук е Каньонът Цион, който е с дължина 9.7км., а на места дълбочината му достига 610м. Именно през него преминава северният ръкав на река Вирджиния, която се влива в езерото Мийд.

Снимки: wikimedia.org 

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg