Автор: desci
Публикувано на: 13.05.2011 21:09:13

Рейтинг:

100

От 12 до 16 май специална тристранна комисия ще организира поредица от събития и тържества в Лисабон, свързани със стогодишнината от професионалното развитие на туризма в страната. Първият легитимен туристически офис в Португалия е отворен на 16 май 1911 г. в Лисабон от външния министър на страната Бернардино Махадо.


Честванията ще започнат с четиридневен конгрес, посветен на кръглата годишнина. На него се очакват около 80 делегата с доклади, както и официални лица. На форума ще бъдат разгледани изминалите 100 години и предизвикателствата пред хотелите, туроператорите и доставчиците на туристически услуги днес. Конгресът е резултат от съвместните усилия на Лисабонския университет, Португалския туристически институт и Географското общество.


Правителството на Португалия взема решението да отвори първия туристически офис в страната през 1911 г. само седем месеца след падането на монархията. Тогава приемането на туризма в правителствената сфера не е честа практика в eвропейските страни. В това отношение Португалия се нарежда сред новаторите и далновидните държави.


Всъщност идеята е на Леонилдо Мендоса Коста, редактор на Railways Gazette. По онова време това е единственото издание, свързано с пътувания в Португалия. В него имало секции, посветени на пътуванията и транспорта, както и на почивката на море и на село. Той е и човекът, публикувал първия пътеводител в Португалия през 1907 г.


Леонилдо пътувал много из Европа и бил съвременник на първата линия, свързваща Париж с Лисабон, която Sud Express пропътува за първи път на 21 октомври 1887 г. Освен пътешественик, Леонилдо списвал и различни материали за Diario de Noticias, който и днес е един от основните португалски ежедневници. Леонилдо е един от основателите и президентите на Propaganda Society of Portugal, дружество създадено в Лисабон през 1906 г. с цел насърчаване на туризма и пътуванията в партньорство с правителството.


На конгреса в Лисабон ще бъде разгледана не само историята на туризма в Португалия, но и различни стратегии как тя да запази мястото си в челните позиции на страните, предпочитани за почивка и бизнес.


Снимка: golisbon.com

100 години от откриването на първия туристически офис в Португалия
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg