Автор: admin
Публикувано на: 17.05.2009 22:15:26

Рейтинг:

Банд-е-Амир

Националната агенция за опазване на околната среда в Афганистан обяви, че е създаден първият националеn парк в страната - Банд-е-Амир. С този статут, паркът ще бъде включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Паркът Банд-е-Амир е създаден с цел да защити известните шест живописни езера в долината Бамиян. Водата в тях има силно наситен син цвят, а самите те са разделени едно от друго с диги, формирани по естествен път, без човешка намеса.

За съжаление, след дългите години на войни в Афганистан, районът на Банд-е-Амир е опустошен и много западнал, а околната среда е силно замърсена. Голям проблем са и местните рибари, които често прибягват до хвърляне на гранати в езерата, за да ловят риба.

През 50-те години на миналия век Банд-е-Амир е бил много популярен сред туристите, но спира да се посещава след началото на военните конфликти в района, довели до изгубване на голяма част от флората и фауната в местността. Тук все още може да се срещне снежното врабче, което не живее никъде другаде по света.

В последната година се забелязва засилване интереса на чужденците за посещения в Банд-е-Амир. Туристите все още могат да видят вълци, лисици, други малки бозайници, различни видове птици и риби, но за съжаление снежният леопард, който е населявал парка в миналото е изтребен през 80-те години.

Снимки: flickr.com 

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg