Автор: desci
Публикувано на: 08.04.2011 03:04:32

Рейтинг:

Барселона

Барселона е смятана за един от най-красивите градове в света и не напразно – прекрасната й архитектура, елегантното, струящо от всяка извивка, изкуство и неповторимата атмосфера са запазената марка на града. Градът е разположен на средиземноморското крайбрежие и е част от автономната област Каталуния. Жителите на града са малко над милион и половина.

Барселона е мечта за много хора и всички те имат различни причини да я посетят. Някои са пленени от галериите и оперното изкуство, други – от футбола. Мнозина отиват там именно заради архитектурата. В Барселона могат да се видят сгради от средновековието, но тя е по-известна със своя Art Nouveau стил. Най-известните сгради, построени в този стил, са творения на Антонио Гауди и Луис Доменек и Монтанер. Някои от тях са включени в списъка на световното наследство.

Може би най-прочутата сграда в Барселона е Саграда Фамилия на Гауди. Колкото и да се интересувате от архитектура, колкото и шедьоври да сте виждали, тя е по-различна от всичко. Саграда Фамилия е римокатолическа катедрала, чийто строеж е започнал в далечната 1882г. и все още не е завършил. Тя е просто огромна, необозрима. Стоейки пред нея, не е възможно да я обхванете с поглед. Нито размерите й, нито невероятните й форми и цялостното й присъствие. Взирайки се в уникалното творение, ще откриете един нов свят, завладян от нечия странна фантазия – мрачна и подтискаща. Влизайки вътре в нея, чувството само се засилва. Изложените експонати, свързани със Светата Инквизиция, ненужно подсилват чувството за обреченост и безсилие. Колкото и велика творба да е Саграда Фамилия, човек си мисли какви ли са били демоните на Гауди, извадили я на повърхността от дълбините на неговото съзнание.

И други творби на Гауди красят испанската столица – неговите специални къщи са толкова уникални, че отдавна са станали като визитка на града.  Погледнати отстрани, изглеждат като творение на нечие болно въображение – те като че танцуват, неспособни да се ограничат в геометричните форми – като разтечени квадрати и кубове, с нелогични пропорции, усукани, завъртяни, изписани в ярки контрастни цветове и все пак... красиви.

Много са забележителностите на Барселона. Впечатляваща е концертната зала Palau de la Musica Catalana, дело на Луис Доменек и Монтанер, решено в Art Nouveau стил. Богатата декорация и тежък стил създават впечатление за импозантност, тържественост и лукс.

Разбира се, Барселона е съвременен град и неговото сърце са хората, затова си струва да се потопите в неповторимата му атмосфера, да се отбиете в някой местен ресторант, за да отдъхнете над тапас и чаша сангрия. Спрете за миг и се огледайте – животът е прекрасен и вие сте част от него – уловете мига!

Снимки: Janex & Alba, DoctorWho

Галерия Барселона
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg