Автор: desci
Публикувано на: 12.04.2011 17:15:35

Рейтинг:

Блед

Част от бивша Югославия, Словения по нищо не напомня днес за отминалите времена на социализма на Балканите. Повече от всяка друга страна в региона, пострадала от бившия режим, Словения гледа напред като успя да се изравни със своите съседи – италианците и австрийците, не отстъпвайки и крачка назад. Туристически услуги, ексклузивни петзвездни хотели, европейско обслужване и европейска атмосфера – това можете да почувствате днес в Словения, където и да отидете. И макар Любляна да набира скорост като дестинация за конгресен туризъм, развивайки и то добре, своето изложение Conventa, перлата на Словения без съмнение е курорта Блед с прекрасното езеро и старинния замък.


Блед е един от най-приятните планински курорти, намиращи се в близост до България. Градът носи името на езерото, около което са разположени различни категории хотели и вили. Мястото е известно като един от най-красивите алпийски курорти, радващ се на мек и лековит климат и термални води. Планините надвиснали над езерото правят гледката завладяваща, а отраженията им в спокойните води на езерото ви карат да се чувствате сякаш в приказка. Блед е предпочитано място както за почивка, така и за активен отдих.


Курортът е известен и със замъка Блед – един от най-старите средновековни замъци в Словения и бивша резиденция на Тито. Замъкът Блед е атрактивно построен върху скала, извисяваща се на 130 метра над езерото, а самото езеро е разположено на 475 м. надморска височина. Дълбочината му достига до 30.6 м., а температурата на водата –26°C. Днес замъкът е отворен за посетители, които могат да разгледат музея към него, както и винарската изба и печатницата от времето на Гутенберг.


Термалните извори в района са изведени в басейните на Grand Hotel Toplice, където температурата на водата е 23°C и в Park and Golf Hotels, където водата допълнително се нагрява до 28°C. Термалните води позволяват комбинирането на удоволствието от плуването с лечебните свойства на водата. Водата на термалните извори в Блед се препоръчва за лечение на предизвикани от стреса състояния като невротичност и умора.


Почивка на езерото Блед е възможна през всички сезони, тъй като поради мекия си климат, курортът е гостоприемен. Блед е курортът с най-продължителен плувен сезон в сравнение с другите алпийски курорти. В допълнение, той се радва на ясно време през лятото без мъгли. Средната температура на въздуха през месец юли е 19°C, а през месец януари - 1.7°C.


Блед се намира на около 45 км. от международните граници с Австрия и Италия. До него може да се достигне с влак, кола и автобус, а най-близкото международно летище се намира в Брник на 36 км.


Снимки: nigel

Галерия Езерото Блед
Блед – словенският рай в Алпите
Блед – словенският рай в Алпите
Блед – словенският рай в Алпите
Блед – словенският рай в Алпите
Блед – словенският рай в Алпите
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg