Автор: desci
Публикувано на: 02.05.2011 08:56:19

Рейтинг:

Чудните

В сърцето на Западните Родопи, красиво вписани в долината на река Еркюприя, се намират Чудните мостове – скален феномен, включен в 100-те национални туристически обекта. Разположени на 1450 м. надморска височина, те представляват два гигантски мраморни скални моста и един по-малък, който е понорна пещера, поглъщаща водите на река Еркюприя.


Големият мост има дължина около 100 м. и широчина, достигаща 15 м. в най-широките части. Състои се от три арки като височината на най-голямата е 45 м. По него минава пътеката от с. Оряхово за с. Забърдо. Малкият мост се намира на около 200 метра от големия. Той прилича на своеобразен тунел висок 50 метра и дълъг 60. Близо до него е Ледената пещера, в която до късно лято има лед. В района има и други пещери, но тъй като те не са обезопасени и осветени, не се посещават от туристи.


Гледката е зашеметяваща – огромни скални масиви, красиво обрасли със зеленина, се надвисват над реката, която пред техните размери изглежда нищожна. Сякаш картина, оживяла от „Гъливер в страната на великаните” се разкрива пред посетителите, отправяща предизвикателство към тяхното въображение. За съжаление, прекрасната гледка към обекта е частично закрита от наскоро изграден информационен център, неудачно залепен за пътя точно от страната на мостовете.


От информационния център тръгва пътечка надолу към заведение, предлагащо храни и напитки, а оттам започва друга пътека, водеща към площадка с прекрасен панорамен изглед към мостовете. Пътеката е с парапети, които правят минаването безопасно и възможно дори при лошо време. Около мостовете има красива зелена растителност, състояща се предимно от смърчове. Тук се среща и родопската роза, наречена още безсмъртниче.


Тръгвайки към Чудните мостове, човек може да отседне в Нареченски бани, намиращи се в близост или да избере някоя от двете най-близки хижи – хижа „Чудните мостове” и хижа „Скалните мостове”. Близо е и китното село Косово с автентични възрожденски къщи, малка красива църква и невероятна природа.


Чудните мостове са защитена територия от 1943 г., а са обявени за природна забележителност през 1961 г. Те са обект, включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за кампания „Насърчаване на вътрешния туризъм в България”


Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!


Снимки: chudnitemostove.info

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg