Автор: pavel
Публикувано на: 21.01.2011 14:43:38

Рейтинг:

Десетте

Едни от най-важните неща за големите градове, ако искат да привличат повече туристи, са забележителностите, музеите, театрите и галериите, но не по-малко значение имат и улиците. Поради тази причина сайтът Tourism-Review.com е съставил списък с десетте най-популярни улици в света.

Париж е безспорен бисер сред европейските столици, а Шанз Елизе е един от най-известните булеварди в света. Той започва от площад Конкорд и се простира до площад Шарл дьо Гол, като дължината му е 1 910м., а широчината - 70м.

Барселона е столица на испанската област Каталуния, като в града има много архитектурни шедьоври на Гауди, но все пак гостите на града не бива да пропускат известния булевард Ла Рамбла, свързващ площад Каталуня и пристанището Порт Вел.

Едва ли има човек, който да не е чувал за култовото Пето Авеню в Ню Йорк, чието мото е „Купувай до побъркване”. Там са събрани магазини на най-големите модни марки като Bergdorf-Goodman, Louis Vuitton, Prada, Gucci и Versace. Съветът ни към всички, решили да минат през тази улица, е да си подготвят солидна сума пари, с която да са готови да се разделят.

Виа Апия в Рим е едно от най-забележителните творения на древноримската култура. Известната улица е започната да се строи през 312г. пр.н.е., като целта и е била да свърже Вечния град с източното пристанище Брундизий. На нея няма луксозни магазини и заведения, но за любителите на историята и старинната архитектура това определено е най-добрият избор, тъй като те ще видят множество древни сгради или това, което е останало от тях.

Великолепната миля (Magnificent Mile) пък е американската версия на Шанз Елизе. Широкият булевард се намира в Чикаго, като по него са разположени множество луксозни магазини, музеи, петзвездни хотели и привлекателни заведения. Това е изключително оживена улица, по която животът никога не спира да кипи.

Мадридският булевард Гран Вия е най-известната улица в испанската столица, изграждането на която е приключило през 1929г. Тя започва от улица Алкала и площад Сибелес и стига до площад Испания. Сградите по нея се отличават със забележителна архитектура, като в момента в тях се помещават магазини, театри и кина. Нейният недостатък е, че е прекалено натоварена, а тротоарите и са много малки и придвижването е трудно.

Има няколко улици, където можете да видите как се пише историята на света и една от тях е Уолстрийт в Ню Йорк. Името и символизира стена, която е била построена от холандците за обозначение на северните части на колониите, закупени от индианците през 17-ти век. Именно от тук започва както Голямата депресия през 1929г., така и настоящата икономическа криза.

Улица Ломбарт е една от най-големите забележителности на Сан Франциско, която впечатлява със своя невероятен наклон. В горната си част тя е толкова стръмна, че по нея отначало са се пускали само изключително опитни водачи. През 1920г. са направени осем остри завоя и е въведено еднопосочно движение, за да може придвижването на автомобилите по нея да е малко по-сигурно.

Немският град Франкфурт се гордее със своята улица Зейл, на която се намират най-големите универсални магазини и луксозни бутици в града. През 1992г. тук беше построен търговският център Zeilgalerie, който чрез своята спираловидна форма позволява да разгледате 10-те му етажа без да ползвате стълби и ескалатори.

Будапеща пък привлича туристите със своята популярна улица Ваци, която е предпочитана и от местните жители за пазаруване, тъй като на това място унгарците харчат парите си от векове насам. Тук атмосферата е уютна и приветлива през цялата година, а освен това можете да се насладите на прекрасна архитектура от 19 и началото на 20 век.

Читателски коментари

mihito - http://www.pixto.bg/browse/albums/1316/p-2/preview-9245 2011-02-23 08:42:09 0 отговори

mihito - http://www.pixto.bg/browse/albums/1316/p-2/preview-9245

За мен това е световният булевард. Ето и една нощна снимка.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg