Автор: desci
Публикувано на: 26.03.2011 02:34:53

Рейтинг:

Дестинация

Град Шумен е прекрасна финална точка за всеки маршрут из страната – със своята богата история и изобилие от туристически обекти в околността, Шумен предлага история, култура и традиции. Регионалният исторически музей пази в залите си експонати, свързани с нашата славна история – въоръжения, накити, старопечатни книги, етнографски колекции – подредената в осем зали експозиция обхваща периода от V в. пр.н.е. до XX в. Осемте тематични зали са Праистория, Античност, Средновековие, История на българския народ XV-XIXв., Християнска култура, Съкровищница.

 

Измежду уникалните експонати в музея е и най-голямата в България колекция от средновековни български и византийски оловни печати, златни накити от Плиска и Шуменската крепост. Музеят е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Регионалната библиотека „Стоян Чилингиров” в Шумен пък е една от най-богатите в страната със своите 720 000 библиотечни документи. Шумен е прекрасна отправна точка за маршрути, свързани с историята на Първото и Второто българско царство, включващи древните български столици Плиска и Преслав, както и култовия център на прабългарите Мадара.

 

Историко-археологическият резерват „Шуменска крепост” е друга забележителност в района. Тя се издига западно от град Шумен на разстояние 3км. Първите укрепени поселения в района принадлежат на траките и датират от V-IIв. пр.н.е., през II-IV в. крепостта охранява важни римски пътища, след това е византийска крепост, а през късното средновековие Шуменската крепост е един от най-важните градски центрове на Второто българско царство. Крепостта е разрушена през 1444г. при битката между кръстоносците и турския гарнизон. Шуменската крепост има статут на музей на открито и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

 

Шуменското плато е природен парк със статут на защитена територия. В него има впечатляващо изобилие от различни видове растения и животни. Паркът предлага условия за пешеходен и велотуризъм, туристическо ориентиране, скално катерене, парапланеризъм, спелеотуризъм и др. На територията на Шуменското плато се намира мемориалният комплекс „Създатели на българската държава”, създаден при честванията на 1300 години от основаването на българската държава. Той е архитектурен паметник, изобразяващ 21 скулптурни фигури на владетелите на България, които са управлявали страната в периода от VII до X в. Обектът е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

 

Верен на духа си и на своето мото „Оттук започва България”, през тази година Шумен се е подготвил за честване на 1330 години от създаването на българската държава, като е планирана Шуменска историческа седмица, която ще се състои от 12 до 19 юни. В рамките на проявата са включени експозиция на ЕМО „Етъра” – „Традиционни български занаяти”, експозиция във Военния музей – „Оръжията на българските победи”, национален пленер по живопис „1330 години България” на Шуменското плато, представяне на мащабното платно на художника Симеон Халачев - „Аспарух преминава Дунава”, възстановка на живи картини из историята на България и други.

 

Шумен е включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Галерия Шумен
Дестинация Шумен - по стъпките на древните българи
Дестинация Шумен - по стъпките на древните българи
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg