Автор: admin
Публикувано на: 09.07.2009 14:10:24

Рейтинг:

Фонтан

Ди Треви е най-големият бароков фонтан в Рим и една от най-големите забележителности в града. Името на монумента произтича от факта, че е разположен на малък площад, свързващ три улици (tre vie). Той е с височина 25,9м. и широчина 19,8м.

Скиците на фонтан ди Треви са били изготвени още през 1629г. от Жан Лоренцо Бернини, по поръчка на папа Урбан VIII, но когато папата починал проектът е изоставен. Дълги години след това със строежа му се захванал Николо Салви, но когато и той починал през 1751г. архитектурната забележителност отново останала незавършена. Едва през 1762г., ди Треви бил изграден окончателно от Джузепе Панини.

В центъра на фонтан ди Треви е разположена статуя на бог Нептун, а от двете му страни има две женски фигури - Изобилие и Здраве. Първата излива вода, а втората е с чаша в ръка, от която пие змия.

Вдясно от монумента е поставена мраморна ваза, чието място си личи, че не е там, но нейната история е много впечатляваща. Николо Салви бил  упрекван постоянно от един бръснар, чийто салон се намирал на площада, че нещо не било наред с фонтана както и, че статуите биха стояли по-добре на друго място. В последствие, Салви сложил тази мраморна ваза пред бръснарницата и ако застанете точно зад нея ще се убедите, че тя скрива цялата гледка към ди Треви.

Има множество легенди, свързани с ди Треви, но най-популярната от тях е, че ако хвърлиш монета във фонтана, все някога отново ще се завърнеш в Рим. Други гласят: ако двама влюбени хвърлят заедно две монети - те ще бъдат обречени на вечно щастие, ако хвърлят три - ще се оженят скоро или ще се разделят завинаги и т.н.

Всичките тези поверия подтикват туристите да хвърлят дневно монети на стойност около 3 000 евро, като тези средства отиват за подпомагане на крайно нуждаещите се в Рим. Разбира се, има и много опити за кражба на монети от ди Треви, поради което са монтирани камери, а нарушителите се санкционират.

Снимки: Sebastian Bergmann и Yeowatzup

Читателски коментари

Мая 2009-07-10 20:16:32 0 отговори

Мая

Това с вазата най-ми хареса :) Италианците са малко като циганите.

Анонимен 2009-07-09 14:18:54 0 отговори

Анонимен

Много е красив, като всичко в Рим.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg