Автор: admin
Публикувано на: 29.06.2009 12:04:21

Рейтинг:

Испански
Европейският парламент изрази изключителното си неодобрение относно невъзможността на испанските власти да осигурят адекватна защита на своите крайбрежни ивици, водеща до унищожение на природата.

В специален доклад на Европарламента се посочва, че испанските плажни ивици се заливат с бетон и по тях се строят огромни хотели, целящи единствено да предлагат колкото се може по-евтин престой, за сметка на заобикалящата ги околна среда. Освен това агентите на недвижими имоти премълчавали пред клиенти, че някои постройки са незаконни.

Строителството на къщи и хотели в Испания е довело до унищожаване на най-красивите брегове в страната, както и на редки животински видове. Например 20-етажният хотел Алгаробико, който виждате на снимката, разположен на едноименния плаж, е построен на територията на защитена местност с девствени плажове, в противоречие с всички съществуващи закони.

Политици нееднократно са заплашвали да разрушат с булдозери огромния хотел Алгаробико, но зданието продължава да си стои там непокътнато. Освен това, са изготвени планове за строеж на още седем големи хотела в негова близост, което явно е преляло чашата и обществените организации в Испания са решили да вземат нещата в свои ръце. Еколозите са на мнение, че правителството иска да внесе някои изменения в испанското законодателство, които да позволяват изграждането на хотели в официално защитени от държавата зони.

Представителя на организацията Greenpeace Пилар Маркус заяви, че те ще се опитат чрез съд да забранят тези изменения в закона. „Властите искат да приемат закон, с който да спрат разрушаването на незаконните обекти и да разрешат изграждането на нови – смята Пилар. Запазването на девствената природа е наш първи приоритет. Ако не успеем да го направим, ние ще заживеем в един циментов свят по дяволите – допълни той”.

Въпреки унищожаването на природата, по-голямата част от населението на община Карбонерас, към която принадлежи плажът Ел Алгаробико, е на различно мнение от това на еколозите. Според представители на общината, тя се издържа основно от туризъм и евентуалното събаряне на хотелите ще предизвика срив в заетостта и много хора ще останат без работа.
Галерия Ел Алгаробико
Испански еколози ще спасяват крайбрежията
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg