Автор: admin
Публикувано на: 06.07.2010 14:57:29

Рейтинг:

Китайската
Китайската стена е един от най-грандиозните проекти в цялата история на човечеството, който датира от 3 век пр.н.е. До момента беше загадка как се е запазил толкова дълго монументът, но наскоро група учени разкриха неговата тайна.

Всичко се крие в един от материалите, използвани в строежа, който е ориз. Оказало се, че на местата, където към разтвора за слепване на каменните блокове е добавяна оризова каша, спойките са изключително здрави и около тях никога не са пониквали треви и храсти.

По принцип, именно растенията развалят старинните постройки, защото техните корени са впиват в процепите и ги разширяват. Освен това, учените са установили, че сместа с оризова каша има изключително добри изолационни свойства и не позволява преминаването на вода.

Сама по себе си обаче оризовата каша не представлява нищо, а е ефективна само когато се смеси с гасена вар и то не самата каша, а елементите, които се намират във водата, в която се вари оризът. По този начин китайците хем хранели работниците, хем добивали безценния материал.

Причината учените да търсят тайната на здравината на Китайската стена е, че властите искат да я реставрират напълно, тъй като на някои места, където явно не е използван ориз, тя е в окаяно състояние. След откритието е взето решение при строителните работи да се използва именно смес от гасена вар и оризова каша.

Снимки: robertnyman и nagy
Читателски коментари

Sudoku - sudoku.bgstuff.net 2010-08-01 17:11:23 0 отговори

Sudoku - sudoku.bgstuff.net

Е те китайците са изобретателни особено в последно време. Няма продукт или марка на света която да не произвеждат

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg