Автор: vladi
Публикувано на: 14.01.2011 16:11:22

Рейтинг:

Мачу

2011 година е много специална за Перу, тъй като страната ще отбележи 100 години от откриването на Мачу Пикчу от младия американски историк и преподавател в университета в Йейл Хирам Бингъм.

Заради юбилея, туристическата агенция на Перу очаква тази година да бъде отчетен рекорден брой посетители на Древния град на инките. Според предварителни проучвания, около 650 000 туристи ще посетят историческата и архитектурна забележителност, което ще е с 35% повече от 2010-та.

Мачу Пикчу се намира на върха на планински хребет, на средна надморска височина 2 350 метра. Счита се, че той е бил създаден от великия владетел на инките Пачакути около 1440г. и е функционирал до 1532г., когато нахлуват испанските колонизатори.

Именно през 1532г. жителите на Мачу Пикчу изчезват мистериозно, като до момента не е установено каква е причината за това. Едва 4 века по-късно, през 1911г., древната крепост е открита от Хирам Бингъм, който е търсел митичното златно съкровище на инките.

Бингъм не открива златото, но успява да заблуди властите на Перу и да пренесе в Йейл около 5 000 артефакта. Сега южноамериканската държава възнамерява да съди университета, тъй като е разрешила само временното им изнасяне и иска да организира голяма изложба с тях, по случай 100-годишнината от откриването на Мачу Пикчу.

Снимки: ShashiBellamkonda, Quinet, Exfordy

Галерия Мачу Пикчу
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg