Автор: desci
Публикувано на: 15.04.2011 11:17:03

Рейтинг:

Магията

Сгушен сред планините на великолепната Трансилвания, Сибиу (някогашният Херманщат) се извисява като едно изящно произведение на изкуството – с готическата си катедрала, красивите архитектурни сгради и най-вече с атмосферата си, запазила духа на града от едни по-други времена, когато красотата е била водещ еталон, а всичко останало е идвало след това. Защото и днес в Сибиу можете да се почувствате като в немски град от Средновековието и да се насладите на спокойствието и хармонията, царящи навсякъде.


Населението на Сибиу е 155 000 души, като той е важен културен център на региона. Културното му наследство е дотолкова респектиращо, че през 2007г. градът е избран за Европейска столица на културата. От тогава датират и много инициативи на кметството, които превърнаха града в още по-приятно място за посещения и привлякоха много туристи. Разположен в географския център на Румъния и заобиколен с планини отвсякъде, Сибиу е най-лесно достижим с железопътен транспорт и автомобил, а за пристигащите от Германия, Австрия, Великобритания и Испания има директна връзка по въздуха. Сибиу се намира на 140 км. от град Брашов и на 280 км. от румънската столица Букурещ.


Туристите идват в Сибиу главно заради Стария град. Той е разположен на десния бряг на река Сибин, върху хълм, извисяващ се 200 метра над водата. Големият площад в Стария град е център на града от 16 век. Внушителните му размери – 142 м. дължина и 93 м. ширина го правят най-големият в цяла Трансилвания. Центърът на площада често става сцена на различни артистични прояви и концерти. Почти в самия център на площада от земята извират десетина фонтанчета, които превръщат мястото в голяма атракция в летните горещини, когато децата буквално се накисват в тях.


Дворецът Брукентал е една от най-посещаваните забележителности в Сибиу и най-ярък бароков паметник в Румъния. Построен през 18 век, той е резиденция на трансилванския губернатор Самуел фон Брукентал. Днес в него се намира част от музея Брукентал с изящни експонати на ренесансовото изкуство. В близост до двореца е друга барокова сграда, наречена Синята къща.


Разхождайки се в Стария град, няма как да не забележите уникалните прозорчета на къщите, каквито няма да видите на друго място – те представляват едни големи очи, широко отворени от покривите към вас. Те така и се наричат – очите на града. Типични са за къщите строени между 15-ти и 19-ти век, които също са в бароков стил.


Градът има още няколко площада. Площадът Хюет е известен с евангелистката си лутеранска катедрала и готическите сгради, разположени около нея.


Много неща може да се видят в Сибиу, но може би най-важното е наистина атмосферата на този съхранен град. Разхождайки се по спокойните улици и наслаждавайки се на великолепни образци на архитектурата от барока и готиката, вие ще се пренесете в един друг свят, отдавна изчезнал, но оставил следи след себе си. Можете да се насладите на службата в катедралата, която все още се води на немски език, да послушате онемели органа, свирещ произведения на Йохан Себастиан Бах и в заключение да се отбиете в някой от местните ресторанти, които ще ви изненадат както с местна кухня, така и с изтънчени специалитети на италианската кухня. А ако решите наистина да вкусите нещо специално – поръчайте си боб в гърне от хляб – ще ви сервират бобената вкусотия в питка, с формата на гърне, която бихте могли също да си похапнете.

Галерия Сибиу
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg