Автор: desci
Публикувано на: 15.04.2011 18:46:34

Рейтинг:

Магурата

България е богата на природни забележителности и всяка година много туристи идват специално, за да им се наслаждават. Красиви върхове, природни паркове и резервати, причудливи пещери, кристални планински езера и разбира се – пясъчни дюни, накацали по морското крайбрежие – като че нищо не ни липсва, за да се чувстваме привилигировани. И наистина, речем ли да сложим раницата и да пообиколим малката ни страна, ще ни трябват месеци, за да видим основните чудеса на България.


България е богата на пещери – ако заседнете над чаша бира с някой пещерняк, в продължение на часове можете да слушате за прекрасни, известни и неизвестни уникални пещери, с които можем да се похвалим. И докато за професионалистите интерес представляват предимно неблагоустроените пещери, защото като такива те подлежат по-малко на разрухата, причинена от ентусиастите, желаещи да ги видят, то за туристите възможностите се свеждат главно до известните, благоустроени пещери, в които могат да отидат като на разходка, без да имат нужда от специална екипировка и познания. Една такава пещера е Магурата, но тя е нещо много много повече от туристически обект, радващ се на нестихващ интерес.


Магурата се намира близо до град Белоградчик в северозападна България, което я прави логична част от маршрута на всеки човек, тръгнал към Белоградчишките скали. Тя е част от Рабишката могила и се намира на 461 метра надморска височина. Отворената част за посетители е нищо в сравнение с размерите на една от най-големите пещери в България – проучените галерии на пещерата се простират на площ от около 2500 м. Тя има една основна галерия и странични разклонения, които са три на брой.


Известността на Магурата се дължи на няколко факта. На първо място, пещерата изобилства от изключително красиви сталактити, сталагмити и сталактони, извиващи се в невероятни форми, които откриват нови простори пред човешкото въображение. Едно от най-известните пещерни образования е т.нар. „Голям сталактон”, който с внушителните си над 20 м. височина и диаметър на основата 4 м., е просто страховит. Можем само да предполагаме колко милиона години са били необходими на капката да извае тази титанична пещерна форма. „Падналият бор” пък представлява гигантски сталагмит с дължина над 11 м. и диаметър в основата 6 м. Той е и най-големият открит сталагмит, намиращ се в изследваните български пещери.


Магурата е древна, магическа пещера, която според геоложките проучвания води началото си от преди около 15 милиона години. През своето развитие пещерата е преминала през различни епохи и свидетелство за това са уникалните праисторически рисунки, открити във вътрешността на пещерата, нарисувани с гуано. Установено е, че те датират от епипалеолита, неолита, енеолита и от началото на раннобронзовата епоха.


Фигурите приличат на магически записи, на кодово послание – на скалата се виждат танцуващи женски силуети с вдигнати високо над главата ръце, мъже, които танцуват и ловуват, фигури, които по всяка вероятност могат да бъдат приписани на жреци и странни магически гъби, напомнящи ни за американските индианци и техните халюциногенни гъби. Изследователите намират паралели на пещерата с праисторически културни центрове в Италия, Иберийския полуостров и Предна Азия.


Няма категорично становище на учените, какво всъщност представляват тези рисунки – послание на коя цивилизация са те, какви са скритите им символи. С тази загадъчна галерия Магурата се нарежда сред малко пещери в света, пазещи уникални свидетелства от нашите далечни предшественици.


Пещерата Магурата и прилежащият й район е обявена за природна забележителност и национален туристически обект.


Снимки: Klearchos Kapoutsis

Галерия Магурата
Магурата – най-известната пещера в България
Магурата – най-известната пещера в България
Магурата – най-известната пещера в България
Магурата – най-известната пещера в България
Магурата – най-известната пещера в България
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg