Автор: desci
Публикувано на: 07.04.2011 01:22:34

Рейтинг:

Малта

Когато наближавах Малта по въздуха, взирайки се през люка на самолета, пред очите ми се редуваха кадри от „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход” - убежището на последния рицар тамплиер, пазещ с цената на всичко Свещения Граал, вечният човешки стремеж към безсмъртие и изборът между доброто и злото. Защото Малта е едно такова специално място, където много пътища в историята се кръстосват, за да оставят своите знаци. И защото хилядолетия по-късно ние се връщаме отново и отново там, за да ги намерим и да се опитаме да ги разчетем.


Поради специфичното си разположение в Средиземно море, намираща се по средата на много основни пътища, през вековете Малта е била територия, управлявана от араби, французи, англичани ... и от кой ли още не. Всички те са оставили своя отпечатък върху културата, историята и традициите на малката държава, оформяйки облика й така, че тя да не прилича на никоя друга. Специфичната архитектура с ниски сгради и ориенталски елементи прави впечатление още от летището. В комбинация с палмовите дървета, вписани в пейзажа, оставате с усещането, че се намирате някъде в Африка.


Днес да се пътува до Малта е лесно – летището там има връзки с много от летищата в големите европейски градове. Островът е атрактивна туристическа дестинация, с голямо изобилие от луксозни хотели, подходящи както за почивка, така и за конферентни прояви. Басейни украсяват хотелите, добавяйки частица комфорт и лукс за туристите, избрали Малта за цел на своето пътуване. Всъщност туристите предпочитат басейните пред морето – плажовете в Малта са малки, не особено чисти и пълни с хора, докато хотелите предлагат повече лукс и лично пространство.


Общественият транспорт в Малта не е препоръчителен – често автобусите са претъпкани и тръгват не по разписание, а по лично усмотрение на шофьора. И все пак, ако искате да почувствате атмосферата на острова, най-добре е да се слеете с обстановката. Общественият транспорт може да ви отведе и в столицата Валета, където има интересни обекти. Освен катедралата St. John и двореца The Grand Master’s Palace, си заслужава да видите и пристанището, както и да чуете в музея историята на рицарите тамплиери. Във Валета също така можете да видите и сградата, където самият Наполеон Бонапард е прекарал пет дни от живота си, когато на път към Египет завладял Малта. Най-приятно е обаче да се разходите по тесните улички, да си купите сувенири и да похапнете в местен ресторант.


Снимки: foxypar4

Галерия Малта
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg