Автор: pavel
Публикувано на: 15.01.2012 13:06:28

Рейтинг:

Наближава

Китайската Нова година е местно позната като Пролетният фестивал, който е най-големият празник в Китай. Тази година тържествата започват на 23 януари и завършват на 6 февруари – това е времето, когато семействата и приятелите се събират, за да посрещнат Новата година. Въпреки че този период от годината е доста наситен по отношение на събития и посещение в Китай тогава е предизвикателство, може да се каже, че от културна гледна точка това е най-подходящото време за пътуване, тъй като се предоставят безброй възможности за проследяване и участие в местните обичаи.

Пролетният фестивал е изпълнен с мистичност и символизъм, които се проявяват в множество аспекти на празника – от вкусните ястия, консумирани по това време до празничните програми, които се провеждат. Шумните лъвски танци и фишеците, за които се вярва, че носят късмет и предпазват от злото, са все неща, обичайни по времето на Пролетния фестивал. Някой от специалните ястия са лакомства като оризови сладкиши (ниан гао), кнедли във формата на полумесец (джиао зи) и портокали (джи) – консумират се на Нова година, за да донесат късмет. На децата по традиция се дават пари в червени пликове.

Панаирите, които се провеждат в храмовете, са един забавен начин за чуждестранните посетителите да се запознаят с китайската Нова година. Храмът Чангдиан до сградата на националния балет е домакин на най-големия панаир в Пекин, който тази година ще се проведе от 3 до 21 февруари. Той датира още от династията Минг и привлича тълпите с представления на Пекинската опера, произведения на народното изкуство, сергии с храна, акробатични и магически шоу програми, както и с модерни и традиционни форми на забавление.  

В Шанхай по време на Пролетния фестивал улиците се обагрят в червено от хартиени фенери, изрязани със символи „Фу”. Празнични орнаменти и фишеци под формата на заря украсяват къщите и обществените места из целия град. Панаирът в храма Лонгхуа е един прекрасен начин за туристите да станат част от тържествата – там могат да се открият сергии с вкусни ястия, пазари и фолклорни шоу програми за всеки посетител.

Пролетният фестивал е много важен празник в Китай и общественият транспорт в големите градове може да е доста натоварен. За да помогне на пътешествениците да извлекат максимума от почивката си по време на китайската Нова година, agoda.com осигурява невероятни намаления до 56% за резервации в централни хотели в Пекин и Шанхай, за определен период от време.

Повече информация може да намерите на Agoda.bg

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg