Автор: pavel
Публикувано на: 10.02.2012 13:18:04

Рейтинг:

Нов

Българският Институт за политика и обществени комуникации (ИПОК), като част от проекта "София-културни отражения", финансиран от Столична програма „Култура“, разработи сайт с четири тематични културни маршрута за София - Древният град, Шареният град, Зеленият град и Съвременният град.

Маршрутите са описани както на български, така и на английски език, като те са достъпни на адрес sofia-city.info/routes-bg, а за улеснение е разработена и мобилна версия на сайта.

София, столицата на България, е град на неизвестните съкровища и скритите изненади. Това е европейски град с дълга и интересна история, чието начало води към VI-V хилядолетие преди Христа, откогато датират първите останки от праисторическо селище.

По време на Римската империя са изградени улици, форум и терми – градски минерални бани, сред които можем да се разходим и днес. Император Константин I Велики утвърждава града като християнски център, като по това време се издига и храмът „Света София“, който по-късно дава и името на града.

През Средновековието малки църкви и манастири се появяват в подножието на Витоша планина, която доминира в пейзажа на града. Най-известната сред тях е Боянската църква, която e паметник, включен през 1979г. в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО под № 42.

Следват близо петстотин години османско владичество, които остават своя отпечатък върху облика на града, като се смята, че една от емблематичните православни църкви на София днес „Свети Седмочисленици“ е изградена като джамия от известния архитект и инженер по времето на султан Сюлейман Великолепни – Синан, който е построил известните джамиите „Сюлеймание“ в Истанбул и „Селимие“ в Одрин.

Съвременният вид на града се поставя след Освобождението на България от европейски архитекти, сред които Адолф Мусман, проектирал градоустройствени планове на Щутгарт и Дюселдорф, елзасецът Йосиф Фрай и швейцарският придворен градинар на румънския крал, Даниел Неф, който проектира някои от големите софийските паркове и градини.

Европейското развитие на града е прекъснато от социалистически сгради със силно съветско влияние през 50-те години на миналия век, които преобразуват центъра на столицата и оформят големите жилищни комплекси в периферията на града.

Днес София съчетава европейски стил с ориенталско многообразие, колоритни пазарчета, галерии, уютни кафенета, ресторанти с вкусна и разнообразна кухня. По улиците на града могат да се открият антикварни и книжарски сергии, продавачи на пуканки, гевреци и печени кестени оживяват тротоарите, което прави София един приятен за разходки град.


Източник: sofia-city.info

Нов сайт популяризира тематични маршрути в София
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg