Автор: desci
Публикувано на: 21.03.2011 22:53:44

Рейтинг:

Островът

Обикновено островите представляват естествени суша – земна твърд, надникваща от водното пространство, която е особено притегателна за нас – хората, особено за по-мечтателните натури. Обикновено, но не винаги. Понякога се случва и изкуствено създадени острови да се превръщат в любимо място за пътешествениците и точно такъв е случаят с Our Lady of the Rocks – миниатюрното островче, създадено от човека при Которския залив, близо до град Пераст в Черна гора.

 

Първото чувство, което обзема човек, когато го зърне от лодката, е на боязън – нима е безопасно да стъпиш на това мъничко кътче земя, прилежно павирано, със спретната църква, издигаща се по средата? Веднъж престрашили се обаче, няма да можете да го забравите - Our Lady of the Rocks е едно малко бижу плаващо в изумрудената вода – спретнато и чисто – както във физически, така и в духовен план. Започваме неволно да се питаме, кои ли са тези хора, които са го създали и защо.

 

Според местната легенда, островчето е създадено като един вид посвещение от рибари, които намерили икона на Богородица с младенеца на скала в морето. Казват, че това се случило на 22 юли в далечната 1452 година. Оттогава започнала и традицията - след всяко успешно завръщане на брега, моряците да слагат по един камък в залива. Така се родило островчето, както и легендата. Интересен факт е, че тази традиция, свързана с 22 юли е жива и дo dнес.

 

За църквата на островчето се знае, че е построена първоначално през 1452 година, докато сегашната църква датира от 1632. В нея има прекрасни картини от местния художник Трипо Коколя, датиращи от 17 век. Иконата на патрона на църквата – самата Lady of the Rocks пък казват, че е от 1452 година. Тя е поставена в олтара на църквата. Смята се, че Lady of the Rocks е закрилница на моряците и рибарите. Друга забележителност на църквата представляват сребърните пластинки, дарявани от рибарите, разположени по стените.

 

Уникална галерия от барокови картини, странен паметник на преклонението на местните рибари пред тяхната закрилница или опит на човека да открадне кътче от морето, за да го превърне в олтар на своята светица, Our Lady of the Rocks очаква посетители, спокойно застинала в морето така, както го прави от 6 века насам, за да ги грабне, омагьоса с красотата си и завинаги да остави отпечатък в съзнанието им.

Островът Our Lady of the Rocks
Островът Our Lady of the Rocks
Островът Our Lady of the Rocks
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg