Автор: admin
Публикувано на: 22.06.2009 11:01:27

Рейтинг:

Откриха
С бляскава церемония, на стойност цели 3 млн. евро, президентът на Гърция Каролос Папуляс откри новия музей на Акропола в Атина. От Гръцката национална туристическа агенция съобщиха, че до края на годината всички билети за посещение ще струват символичното 1 евро, като очакванията им са музеят да привлича 2.5млн. туристи годишно.

Новият музей на Акропола представлява модерна стъклена сграда, чийто архитект е швейцарецът Бернар Чуми. Постройката е с разгърната площ 15 000кв.м., а изграждането и е струвала на гръцкото правителство цели 130 млн. евро. Идеята за нейното създаване датира от преди няколко десетилетия, като след 8 години строителство и множество перипети тя най-накрая видя бял свят.

Музеят се намира на около 300 метра от Акропола. Той разполага с три нива и предлага прекрасна гледка към Партенона. Въпреки че повечето стени на сградата са стъклени, те са със специално покритие, улавящо UV лъчите, а климатичната система е уникална по рода си и може да контролира температурата независимо от външните условия.

По време на официалната си реч, президентът Папуляс призова Великобритания да върне мраморните фрагменти от Партенона, който са изложени в Британския музей и са били изнесени през 19-ти век от лорд Елджин. Причината британците да не върнат до момента антиките е, че е била сключена сделка между Британската и Османската империя, която е напълно законна и според нея на Острова древните останки получават възможно най-добрата защита. С надеждата да си ги получат обратно, гърците дори са предвидили специална галерия за тях в новия музей.

Повече информация за новия музей на Акропола може да намерите на theacropolismuseum.gr!
Откриха новия музей на Акропола
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg