Автор: admin
Публикувано на: 05.11.2009 14:09:35

Рейтинг:

Пирамидата
Властите на Боливия са взели решение да възстановят напълно каменната пирамида Акапана в първоначалния и вид. При реставрацията ще бъдат използвани специални тухли, но според някои учени това може да доведе до изключително голямо натоварване и последващо рухване.

Освен че се крие опасност от пълно разрушение, ако случайно бъде променена първоначалната форма на пирамидата, то тя може да бъде изключена от списъка на защитени от ЮНЕСКО обекти.

Акапана и древният град Тиахуанако, в който се намира пирамидата, бяха добавени в Списъка на световното културно наследство ЮНЕСКО през 2000г., тък като те свидетелстват за империя, играла важна роля в развитието на древните цивилизации в Америка, която е населявала бреговете на Титикака и носела името Тиахуанако.

Останките датират от периода XV-XII в. пр.н.е., като и до днес остава загадка как преди толкова векове местните са били в състояние да изградят величествените структури от каменни блокове, като се има предвид, че теглото на някои от тях достига 200 тона.

Решението боливийските власти да предприемат действия за реставрация на Акапана и други сгради в Тиахуанако е продиктувано от желанието им да превърнат района в по-популярен туристически маршрут. Преди две години в рамките на древния град е била открита гробница с останки на влиятелен вожд, като в нея е имало множество златни накити и кости на животни. Това е наистина забележително откритие, тъй като почти всички гробници са били разграбени след испанското нашествие.

Снимки: wikipedia.org
Пирамидата Акапана може да бъде засегната от реставрация
Пирамидата Акапана може да бъде засегната от реставрация
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg