Автор: desci
Публикувано на: 28.03.2011 09:33:06

Рейтинг:

Резерват

Красиво кацнало само на 2 км. от брега на река Дунав и на 16 км. от град Силистра, езерото Сребърна приютява стотина двойки от изчезващия вид на къдроглавия пеликан, който се среща само на още две места в света. Езерото е дало името си и на природен резерват „Сребърна”, в който се намира. Територията на резервата е 9 012 декара, като в нея попада и дунавският остров Девня, както и течението на река Дунав между брега и острова. Като биосферен резерват „Сребърна” е обявен през 1948г., а според критериите на ЮНЕСКО – през 1977г.

 

Резерватът е дом на много растителни и животински видове – над 1 100 вида водорасли, 16 вида гъби, 15 вида лишеи, мъхове и папрати и 270 вида цветни растения. В „Сребърна” може да видите застрашените от изчезване водна роза, щитолистна какичка и блатно кокиче. Картината на този оазис в Дунавския регион се допълва от 23 вида риби, 12 вида земноводни, 15 вида влечуги и 47 вида бозайници. Разбира се, най-много са птиците в този птичи рай – в „Сребърна" се срещат 219 вида птица, като 94 от тях гнездят там. Къдроглавият пеликан и голямата бяла чапла в България гнездят само там. Други редки птици, избрали резервата за свое убежище са малкият корморан, белооката потаптница и червеногушата гъска.

 

Посетителите на резервата имат възможност да наблюдават „от близо” живота на птиците, благодарение на куполна камера и звукова техника, разположени в природонаучния музей на резервата. В музея има и обновена експозиция от препарирани птици и животни. Спортният риболов е разрешен в северозападната част на резервата, където през 2004г. са изградени съоръжения за спортен риболов. Днес музеят е в ремонт, но въпреки това посреща туристи и не връща никого от резервата. Директорът на музея казва, че „Сребърна” се е превърнал в любимо място на местните за прекарване на уикендите. А за тези, които биха искали да пренощуват в района, в село Сребърна и в близките села Айдемир и Ветрен ги очакват къщи за гости.

 

Резерват „Сребърна” е обект включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Галерия Сребърна
Резерват „Сребърна” – убежище на застрашени видове
Резерват „Сребърна” – убежище на застрашени видове
Резерват „Сребърна” – убежище на застрашени видове
Читателски коментари

Порталът на Силистра - www.portal-silistra.eu 2011-05-13 02:02:38 0 отговори

Порталът на Силистра - www.portal-silistra.eu

Резерват "Сребърна" е прекрасно място и трябва да се съхрани и за бъдещите поколения. Посещенията в мозея са на символична цена и приканвам всички минаващи от там да го посетят.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg