Автор: admin
Публикувано на: 09.09.2010 12:31:11

Рейтинг:

Сръбският град Валево, разположен на 70 км. южно от столицата Белград, е решил да се конкурира за титлата „столица на вампирите” с румънската област Трансилвания, където е живял граф Дракула.

За целта, управата на града изполва местна легенда за мелничаря Сава Саванович, който е най-известният сръбски вампир, герой от романа на Милован Глищич „Деветдесет години по-късно”.

Според преданията, Сава Саванович тероризирал сръбските граждани през 17-ти век, след като възкръснал от своя гроб. Истина или не, сега тази история се оказва идеален шанс за град Валево да привлича туристи.

Градските власти на Валево са организирали няколко тематични тура, свързани с вампира, като любопитното е, че екскурзоводите ще са облечени като Сава Саванович и дори ще разполагат с изкуствени вампирски зъби.

Туровете носят имената „Обиколка на града със Сава”, „Посещение на местната пивоварна Сава”, „Състезателно приключение в джип със Сава” и „SPA-уикенд със Сава.”

Решението на властите да популяризират сръбския „Дракула” обаче предизвиква и някои отрицателни реакции. Така например, се водят спорове кой е собственик на авторските права на Сава Саванович, а местните духовници протестират, че по този начин се привличат тъмните сили.
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg