Автор: desci
Публикувано на: 25.03.2011 00:14:52

Рейтинг:

Силистра

Градовете от Дунавския регион все остават настрани от основните туристически маршрути – Свищов, Русе, Тутракан, Силистра – както казват местните – не можете пътьом за някъде да минете през тези градове. За да ги посетите, трябва нарочно да ги изберете. Това най-вече се отнася за Силистра, която е разположена съвсем към края на нашата граница с Румъния – река Дунав в източна посока. Рядко имаме повод да пътуваме натам и със сигурност много губим, тъй като Силистра е един град изключително богат откъм история и култура и археологическите изследвания в района непрекъснато го доказват. В Силистра и околността има толкова много неща за гледане, че дори и да останете цяла седмица, няма опасност да се отегчите, а напротив – ще се удивите как е възможно този град да предлага толкова много, а да е толкова непопулярен сред туристическите дестинации.

 

Имената, с които Силистра е известна в миналото са Дуросторум – от времето, когато е била столица на римската провинция Мизия през 29г. и Дръстър, както е била наричана през средните векове. Градът е богат на останки от римско време. В него се намира и запазената крепост Меджиди табия, която представлява част от османска фортификационна система и е построена през 1841-1853г. Името си получава през 1847г., когато е посетена от султан Абдул Меджид. Крепостта е построена под формата на шестоъгълник и се извисява на 8 метра височина. Тя е включена в 100-те национални туристически обекта.

 

Историята на Силистра включва много знакови събития. През 105г. в Дуросторум е настанен XI Клавдиев легион, през 294г. градът е посетен от император Диоклециан, който се завръща многократно през последвалите години. Дуросторум е родното място на големия римски пълководец Аеций. В края на VII в. Доростол,а по-късно Дръстър влиза в границата на Първата Българска държава, а през 895г. българската крепост Дръстър дава убежище на цар Симеон. Митрополитът на град Дръстър става първият патриарх на България през 927г., а от 976 до 1000г. Доростол е владение на Цар Самуил. Историята на Силистра по-натам е свързана с цар Ивайло, цар Иван Шишман, Гено Чолаков, Сава Доброплодни, Филип Тотю.

 

Много са забележителностите в Силистра. Една от най-знаковите е късноантичната римска гробница със стенописи от 4 век. За съжаление днес гробницата се намира в окаяно състояние – влагата унищожава безценните стенописи, които се белят от стените. Ако не се вземат мерки, скоро те ще бъдат безвъзвратно загубени за идните поколения. Историческият музей на Силистра също предлага интересна експозиция, интересни са и останките от Преславния дом на Дунава на хан Омуртаг. С прискърбие научаваме, че в Силистра е било намерено голямо капище посветено на Тангра, но впоследствие е засипано, а върху него е издигнат хотел Дръстър. Същата тактика е приложена и към южната крепостна стена, свързана с българския хан Омуртаг, в която днес е вписан търговски център и за която не са заделени никакви средства и я очаква пълна разруха до година-две.

 

Околностите на Силистра също могат да предложат много – в близост се намира прекрасният резерват Сребърна, както и тракийски скален култов комплекс, състоящ се от 4 скални светилища до селата Стрелково, В. Левски, Поп Русаново и Кутловица, за който учените смятат, че е свързан със Залмоксис. Гледката край Дунава е прекрасна, градът е спретнат и приветлив, а историята просто блика от всяка тухла и керемида. Силистра със сигурност е раят за археолога, но и за неизкушения турист предлага незабравими преживявания.

 

Силистра е включена в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Галерия Силистра
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg