Автор: desci
Публикувано на: 25.03.2011 20:12:53

Рейтинг:

Скален

Скалният манастир “Св. Димитър Бесарбовски” е изсечен в скалите до село Бесарбово, недалеч от Русе в местността Русенски Лом, известна с красивата си природа и множеството културни и природни забележителности, част от които са в списъка на ЮНЕСКО.

 

Погледната отдолу от пътя, гледката е пленителна – издълбана в недрата на скалите, църквата на манастира се извисява високо, а до нея водят 48 стръмни каменни стъпала. В църквата няма запазени стенописи, като няма сведения тя да е била изписвана. Най-ценната икона в манастира е тази на Св. Бесарбовски от 1803г. Гробът на отец Хрисант се намира в отделна пещера, разположена отдясно спрямо църквата.

 

Бесарбовският манастир в момента е единственият скален действащ манастир на територията на България. Други известни скални манастири в страната са скалните църкви край село Иваново и средновековния град Червен, Аладжа манастир край Варна и др., но те отдавна не функционират и са се превърнали единствено в обекти на културно-познавателния туризъм у нас. „Св. Димитър Бесарбовски” е обявен за археологически паметник на културата от местно значение през 1978г.

 

Карел Шкорпил проучва манастира през 1912г. и пише за него в книгата си "Опис на старините по течението на река Русенски Лом". Смята се, че Бесарбовският манастир датира от XIII в. и е част от скалните манастири, които се изграждат по времето на Втората българска държава. Тогава скалните манастири се превръщат в убежище за мнозина, които търсят отшелничество и пречистване в своя път към вярата. Първото споменаване на манастира фигурира в турски документи от XV в., където той е отбелязан под името „манастир Бесараба”. Историята му е свързана с влашкия войвода Иванко Бесараб, който е баща на първата съпруга на цар Иван Александър – Теодора.

 

Светецът, на който е кръстен манастирът – Димитър Бесарбовски, носел също името Св. Димитър Нови. Според неговото житие, когато решил да се замонаши, той тръгнал по поречието на река Лом и стигнал до пещера с манастир. Тези данни говорят в полза на твърдението, че манастирът първоначално е бил посветен на друг светец. Св. Димитър Бесарбовски доживял края на дните си в манастира. Според легендата, когато починал, тялото му било отнесено от реката, а мощите му били открити цели 33 години по-късно на дъното, след което били пренесени в църквата на селото, а по-късно в манастира.

 

Днес мощите на Св. Димитър Бесарбовски се намират в Букурещ, тъй като той се смята за покровител на цяла Румъния. Румънците му отдават масово почит всяка година, като мнозина от тях идват до България специално, за да посетят Бесарбовския манастир. Паметта на светеца се чества на 27 октомври.

 

Скалният манастир „Св. Димитър Бесарбовски” е обект включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Скален манастир „Св. Димитър Бесарбовски”
Скален манастир „Св. Димитър Бесарбовски”
Скален манастир „Св. Димитър Бесарбовски”
Скален манастир „Св. Димитър Бесарбовски”
Читателски коментари

Basarbovo - 2011-04-01 13:09:37 0 отговори

Basarbovo -

Само че не е Несарбово, а Басарбово.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg