Автор: desci
Публикувано на: 24.03.2011 18:35:12

Рейтинг:

Тракийската

България е не само красива страна с гостоприемни хора, предлагаща перфектното съчетание от море, планина и автентична природа. България е цяла съкровищница, приютила множество паметници на културата с национално и световно значение от различни епохи, които ежегодно привличат тълпи туристи. Паметници от тракийско, гръцко и римско време се срещат едва ли не на всяка крачка в малката ни страна. Средновековни крепости извиват стан над големи и малки населени места, ревниво пазещи духа на славното минало. Уникални църкви радват специалистите с невероятни стенописи, изпъстрили стените им.

 

За съжаление, колкото и богата на старини да е родината ни, когато въпросът опре до тяхното съхранение и достойно експониране, т.е. до влагането на немалки средства, нещата започват да изглеждат по-различно. Вече имаме не само уникални паметници от римско време, но и уникална римска гробница в Силистра например, която влагата е на път да унищожи завинаги. Имаме уникална южна крепостна стена в същия град, свързана със славната ни история и великия хан Омуртаг, върху която има кацнал търговски център, но няма средства за нейното съхранение. Да не говорим за също така уникалната средновековна църква Св. Тодор в Бобошево, която на практика е скрита от света с „конструкция” приличаща на дървен сайван, заплашващ всеки момент да се срути върху малцината, осмелили се да влязат.

 

За щастие, имаме и паметници на културата, които през годините са се радвали на редкия шанс да бъдат съхранени според предписанията на специалистите и които наистина ни потапят в един вълшебен свят, отдавна погребан в земните недра, който археолозите са направили отново достъпен за нас. Един такъв невероятен и прекрасно запазен паметник от тракийско време е Тракийската гробница в Свещари.

 

Тракийската гробница в Свещари се намира на територията на община Исперих, до село Свещари, недалеч от Разград. Гробницата е открита за света през 1982г., а от 1985г. е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Гробницата е датирана към първата половина на III в. пр. н . е. Тя представлява царска тракийско-елинистична гробница, в която се предполага, че е погребан гетският владетел Дромихет. Камъните, от които е построена са толкова гладки, че често се случва посетителите да питат дали са оригинални или става на въпрос за възстановка.

 

Гробницата се състои от предверие, странично помещение и гробна камера. При разкопките са открити кости на пет коня, както и три човешки скелета. Единият принадлежи на владетелят, за който се смята, че е починал преди гробницата да бъде завършена. Другият е на младата му съпруга. Вероятно, по съществуващите тракийски обичаи, тя е трябвало да го последва в отвъдния свят. И въпреки че на тила и е открита дупка, поради лошото състояние на костите, вследствие на набезите през древността, това твърдение не може да се докаже категорично. Третият скелет принадлежи на възрастен индивид и представлява вторично погребение. Под свода на гробната камера е представен ритуалът на обожествяване на владетеля. Той е изобразен на кон, двама оръженосци го следват, а срещу него е изобразена богинята, която му подава златен пръстен. Четири жени с дарове я следват.

 

Безспорно гробницата в Свещари е най-известна благодарение на прекрасно запазените скулптурни фигури на жени – кареатиди, които подкрепят блоковете под свода с вдигнатите си нагоре ръце. Между тях са разположени колони. Кареатидите са 10 на брой. Височината им е 1,20м. Облечени са в надиплени, дълги дрехи, препасани с колан под гърдите. Казват, че при по-внимателно вглеждане не само лицата, но дори и дрехите им се различават.

 

В района на Свещари има над 20 разкопани могили и още две гробници, отворени за посетители. Наскоро изграденият информационен център предлага различни илюстрирани издания, посветени на гробницата и нейните проучвания, ароматно кафе и разбира се – книжки със 100-те национални туристически обекта. Достъпът до гробницата е регламентиран – на групи до 10 души.

 

Тракийската гробница в Свещари е обект включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Тракийската гробница в Свещари – ехо от една отминала епоха
Тракийската гробница в Свещари – ехо от една отминала епоха
Тракийската гробница в Свещари – ехо от една отминала епоха
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg