Автор: vladi
Публикувано на: 22.07.2011 11:36:12

Рейтинг:

В

Възстановка на автентична жътва на лимец ще се състои за втори пореден път в комплекс „Тепавицата” в с. Рабово, общ. Стамболово на 22 и 23 юли (петък и събота) по време на единствения по рода си в Източните Родопи „Фестивал на хляба“.

На фестивала ще присъстват производители и почитатели на биологични житни култури, природолюбители, радетели на българските традиции и най-вече тези, които имат предпочитания към лимеца – най-старата житна култура. Всички те ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец  – от жътвата до изпичането му.

Програмата предвижда в петък (22 юли) да се захване квас за хляба (от диворастящ хмел) по стара технология. Следващият ден (23 юли) започва жътва на лимец, последвана от отвяване на зърното от плявата, мелене на хромел, месене и изпичане на хляб от лимец, а накрая – дегустирането му. Следобед е предвидена дискусия на тема „Лимецът от древността до днес – храната на бъдещето”.

За първи път подобна възстановка на жътва на лимец беше организирана на 10 юли 2010 година.

Идеята за Фестивал на хляба в Източните Родопи е на земеделския производител от Рабово Петко Ангелов. Той се занимава с възраждането на лимеца от шест години. Започнал е с една шепа зърна, а днес обработва 48 дка лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово.

Петко Ангелов очаква сертификата за лимеца му като биопродукт да излезе през 2012 година. За сертификата Петко Ангелов получава от края на 2009г. експертна и финансова помощ от българско-холандския проект за устойчивото развитие на Източните Родопи „Новото тракийско злато” чрез компонента му биоземеделие. Проектът подкрепя семейство Ангелови и за довършването на къщата им за гости чрез компонента си за екотуризъм.

Галерия Петко Ангелов
В Източните Родопи се провежда Фестивал на хляба
В Източните Родопи се провежда Фестивал на хляба
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg