Автор: desci
Публикувано на: 22.03.2011 18:11:20

Рейтинг:

Високоскоростните

Някогашното предимство на пътуването със самолет – значителното съкращаване на времето за пътуване, съчетано с удобство и сигурност, все повече се превръща в мит. След атаките от 11 септември 2001г., мерките за сигурност по международните летища се промениха драстично, в опит да се спечели надпреварата с екстремистите, за които човешкият живот няма никаква стойност. Последваха още няколко безумни атаки. Резултатът? Пътуването със самолет се превръща в едно все по-скъпо удоволствие, отнемащо все повече време и в крайна сметка – далеч не сигурно.

 

Безспорен победител в надпреварата с времето при увеличаващия се поток от бизнес пътувания в така нареченото „глобално село” са бързоскоростните влакове. Всъщност те отдавна са предпочитан транспорт в Европа и Азия, в който инвестициите надхвърлят 200 милиарда долара.

 

Според проучване на SilverRail Technologies, 90% от анкетираните пътници, пътуващи по международни отсечки, са склонни да обърнат внимание на високоскоростни железници като алтернатива на пътуването със самолет. Нещо повече – 79% биха предпочели високоскоростен влак вместо самолет, ако имат такъв вариант, а 61% биха предпочели железниците, ако цената е по-изгодна.

 

Това проучване очертава три ключови фактора за избор на транспортно средство и те са време, цена и удобство. Парадоксално или не, често времето, необходимо за цялостно пътуване от точка А до точка Б при къси разстояния е по-кратко при използването на високоскоростен влак, тъй като проверките по летищата отнемат доста време. Що се отнася до цената, при пътуването с влак се избягват таксите за багаж и свръхбагаж, които при някои авиокомпании са значителни. Удобството, така както го виждат пътниците, не включва висенето по опашки пред гишетата на летището и недопускането на изпращачи.

 

Проучването показва на практика, че високоскоростните влакове са необходимия компромис между разстояние, време и удобство за пътника. И наистина – все повече хора се насочват към тази алтернатива, избирайки понякога да пътуват час-два повече, но не и да бездействат в бездушните, унифицирани и стерилни летища, където докато чакат поредната проверка за сигурност нямат друг избор, освен да си пожелаят следващия път да не им се налага да го правят.

Високоскоростните влакове изместват самолетите
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg