Автор: admin
Публикувано на: 15.01.2009 13:56:56

Рейтинг:

Замъкът

Нойшванщайн, наричан още „Замъкът на лебедовата скала“, е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II. За неговия строеж кралят се вдъхновил от сюжетите в оперите на Вагнер, чиито страстен почитател е бил. 

Нойшванщайн е разположен на горист хълм в подножието на Баварските Алпи, близо до границата с австрийската провинция Тирол. До него се достига по виещ се път, който води от долината до главния вход.

Градежът на замъка с повече от 360 стаи е отнел 17 години - от 1869 до 1886 г., когато е едва частично завършен, като само 14 от стаите са били готови. Входната сграда е построена първа и Лудвиг II се пренесъл да живее там преди мистериозната си смърт. 

Идеите за строежа и декорацията са изцяло на Лудвиг II, наричан още лудия или безумния крал. Фасадата на замъка е в автентичния стил на германските рицарски крепости. Повечето от помещенията са декорирани със сцени от средновековни легенди, а тронната зала е във византийски стил, вдъхновена от „Света София” в Цариград, днешен Истанбул.

Нойшванщайн е толкова впечатляващ и до такава степен олицетворява детската представа за приказен замък, че вдъхновил Уолт Дисни да го използва за модел за двореца на Спящата красавица, а централната му фасада за лого на компанията си.

Нойшванщайн несъмнено е най-прочутият и най-посещаван замък в света и една от най-известните туристически дестинации в Германия, привличаща ежегодно повече от един милион туристи. От 90-те години на миналия век досега Бавария е вложила над 10 млн. евро за ремонт и поддръжка на замъка.

Снимки: wallpaperplanet.net, wikimedia.org и neuschwanstein.com 

Читателски коментари

вени 2010-07-22 17:37:45 0 отговори

вени

Ходила съм там!Страхотно е, нямам думи да го опиша!Ако не сте ходили, отидете задължително! Може да се качиш до замъка с автобус и каляска.Приказно е!!!

Анонимен 2010-03-24 07:19:09 0 отговори

Анонимен

Добър старт

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg