Автор: admin
Публикувано на: 11.02.2009 11:02:56

Рейтинг:

Карнавалът

Един от най-колоритните карнавали в света се провежда в романтичния италиански град Венеция. Всяка година, преди големите великденски пости, градът изпраща зимата с двуседмичен маскарад, представляващ невероятна феерия на въображението и изкуството, привличаща туристи от цял свят.

Произходът на венецианския карнавал е спорен. Предполага се, че традицията датира още от 943 година, но се приема, че първият карнавал е бил организиран в 1094 г., защото оттогава има писмени документи, в който се споменава за него. През 1296г. е обявен за официален празник с указ на сената. От 1271-ва има данни за производството на маски, а на 10 април 1436г. техните майстори били признати за отделна търговска гилдия в рамките на града.

През Ренесанса карнавалът продължавал от 26 декември до Блажени вторник. Той започвал с бал, след който били провеждани многобройни тържества, представления, улични спектакли и хазартни игри из целия град. По този начин Венеция си създава име на град отдаден на забавленията и се превръща в място на изкушенията и удоволствията от живота.

Традицията изисквала от всички участници в карнавала, без значение на тяхната социална прослойка, да се дегизират. Това позволявало на хората да запазят своята анонимност, като по този начин разликата в класите се стопявала. Анонимността, която осигурявали маските обаче предразполагала към извършване на престъпления и безразборни флиртове, поради което в последствие празникът бил забранен за дълъг период от време.

В миналото венецианците се обличали в дълги черни пелерини и прикривали лицата си с бели маски, от които се виждали само очите им. Постепенно карнавалните одежди ставали все по-пищни и красиви. Въведени били  разноцветни маски, домина, шапки с пера или звънчета, пищни перуки, украшения и кринолини. В днешно време най-популярни са костюмите на знатни особи, шутове и на персонажи от Комедия дел'Арте.

По време на карнавала венецианските улици са пълни с клоуни, мимове, фокусници, жонгльори и акробати, а градът представлява пъстра палитра от планирани и импровизирани спектакли. През последните години всеки карнавал във Венеция се провежда по зададена тема, която дава начало както на културните, така и на изцяло зрелищните прояви.

Ядрото на празника винаги е площад Сан Марко, където се издига грандиозна сцена, на която се представят многобройни спектакли, като същевременно се организират най-различни изяви из целия град.

Най–популярното събитие на карнавала е “Полетът на Ангела”. Това е традиция от Средновековието, при която от върха на камбанарията на базиликата Сан Марко бавно се издигна и спуска фееричната бяла фигура на акробат, представляваща ангела.

Снимки: flickr.com – тук и тук

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg