Автор: admin
Публикувано на: 30.10.2009 14:23:57

Рейтинг:

До

В близост до западното крайбрежие на хърватския остров Црес бяха открити останки на кораб от времето на Римската империя, който въпреки възрастта си от 2 000 години е много добре запазен.

Древният кораб е бил покрит с 2.5-метров слой пясък и се намира само на десетина метра от западния плаж на острова, където през лятото почиват десетки хиляди туристи. Въпреки че водолази търсят подобни находки в района много отдавна, тази е останала скрита за тях, докато теченията не са отнесли пясъка, откривайки част от корпуса на плавателния съд.

След няколко спускания до дъното, експерти са стигнали до заключението, че корабът е автентичен и датира от времето на Цезарите. Предполага се, че плавателният съд е заседнал и екипажът му е бил принуден да го изостави, но точната причина за потъването не е определена.

Морски археолози припомнят, че през 49г.пр.н.е. във водите около остров Кърк, който се намира в близост до Црес, се е водила битка между Цезар и Помпей и се спекулира, че този кораб е бил част от сражението, въпреки че това е много малко вероятно, тъй като плавателният съд прилича повече на търговски.

Останките от кораба ще бъдат щателно изучавани, фотографирани и нанесени на карта, след което ще бъдат обработени, за да се предпазят от загниване. В последствие на туристите ще им бъде предоставена възможност да се гмуркат до него.

Археолозите смятат, че Адриатическо море е второто по изобилие на исторически артефакти, след Егейско море, защото се е намирало на морския път между източната и централната част на Римската империя.

Хърватският остров Црес е популярен като атрактивна дестинация за любителите на екотуризма. На него е изграден екологичният център „Caput Insulae Beli”, който се посещава годишно от над 15 000 души. Островът се обитава от множество големи птици, сред които Белоглавият орел, чието тегло достига 15кг., а размахът на крилете му - 2.8 метра.

Снимка:island-cres.net

Галерия Остров Црес
До остров Црес откриха останки от римски кораб
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg