Автор: desci
Публикувано на: 18.04.2011 11:07:52

Рейтинг:

Ждрелото

Само на 75 километра западно от София, между отвесно издигащите се върхове Жилав камък и Църквището, се намира една от най-уникалните природни забележителности на България – Ждрелото на река Ерма, познато още като Трънско ждрело. Скалите се издигат над реката на около 200 метра височина, а суровите им форми правят гледката едновременно красива и страшна. Грохотът на водата изпълва пространството и го населява с образи толкова дивни, колкото може да роди само детското въображение. Ждрелото на река Ерма не е за хора търсещи спокойствие и хармонични природни форми. То е за хора творци, опияняващи се от могъщата сила на природата и черпещи сили от природните стихии.


Трънското ждрело се намира на 3 км. от град Трън. Дължината му достига стотина метра, широчината в най-тясната част е едва 5 метра. В тази теснина се е образувал водопад, висок 4 метра. Високо над тесния участък има висящ дървен мост, предлагащ уникална гледка към ждрелото. Заплашително надвиснали скални маси, смайващи теснини със скрити водопади, водни прагове и карстови пещери, буйна растителност и бясно препускане на сърцето... Разходката по моста не е за всеки – тук е доста страшно и усещането е апокалиптично.


До ждрелото и мостчето може да се стигне по Трънската екопътека, която започва от южния край на Трънското ждрело. Дължината и е 13 км., а времето за преминаване на цялата екопътека – около 8 часа. Тя криволичи в приказно красивата местност, минава през дървени мостчета и пътечки и предоставя добри възможности за снимки.


Пътеката стига и до връх Църквището, където ще видите останки от постройки от времето на император Каракала – 3 век. Според големия пътешественик Константин Иречек, който влюбен в българските земи ги кръстова надлъж и нашир през 19 век, отец Терапонтий е живял в скална дупка в района. За отец Терапонтий пък знаем от „История славянобългарска” на Паисий. Говори се, че името на река Ерма идва от името на светеца, тъй като на черковнославянски то се е произнасяло Св. Йерме. В района се намира и Трънският манастир „Св. Архангел Михаил”, в който има запазени стенописи от 16 век. И докато през 14 век манастирът е бил културен център и в него са живели 70 монаси, днес той е изоставен и състоянието му буди тревога.


Ждрелото на река Ерма, поради своята недостъпност, отдавна е събудило интереса на алпинистите. По отвесните скали има прокарани различни алпийски маршрути, подходящи за хора с различна степен на подготовка. Тук се организират алпиниади, а в края на месец май се провежда алпийската среща „Купа Трънското ждрело”. Колкото и привлекателни да са алпийските маршрути, за туристите си остава екопътеката.


Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територия през 1961г. и е част от 100-те национални туристически обекта. Печат можете да си вземете в механата, която се намира на около километър от ждрелото, както и в информационния център на град Трън.

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg