Автор: desci
Публикувано на: 21.04.2011 00:14:44

Рейтинг:

Забравени

В началото на миналия век издига снага една от най-красивите сгради за времето си в София – Централна баня. Построена през 1913 г., тя е дело на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов. Банята е изградена на място, където по-рано е съществувала турска баня, но в последствие била разрушена. След построяването й тя бързо се налага като един от центровете на обществения живот в София и това продължава до Втората световна война.


Сградата на Централна баня е изградена в стил сецесион с допълнителни български и византийски орнаментални елементи, представени като керамична декорация, създадени от Харалампи Тачев. Банята е частично разрушена от бомбардировките над София през Втората световна война. Тогава има попадения в северното й крило, но то бързо е възстановено. Като баня тя функционира до 1986 г., когато поради лошото й състояние е затворена. Оттогава започва и упадъкът на сградата.


Интересен е фактът, че банята, която толкова бързо сме забравили, след като е затворена, и която се рушеше години наред в едно от най-неприветливите кътчета на столицата, е била смятана при откриването си за „най-хубавата обществена баня в света”. Не е случаен и фактът, че тя е обявена за паметник на културата с национално значение.


През последвалите години са правени частични опити за реконструкция. Едва през 1998 г., по времето на кмета Стефан Софиянски, се предприемат мерки, обявява се конкурс за адаптацията на сградата и го печели архитект Станислав Константинов. Неговото предложение е централното крило на банята да служи за музей, а северното да се превърне в балнеоложки център. Това е и годината, когато Централна баня е обявена за паметник на културата. Първата реконструкция обаче започва чак в края на 2004 г. със средства, отпуснати по проект „Красива България”. За съжаление, типичните балкански крамоли не подминават банята и реконструкцията така и не завършва.


С днешна дата е идеята северното и източното крило на банята, както и някои вътрешни дворове да приютят СПА център с прилежащи кафенета и ресторанти. Разбира се, това отваря място за нови процедури и срокове за изпълнение.


Любопитно е, че сред експонатите на музея, разпръснати в различни хранилища, а говорят и част от тях в басейните на банята, се намира бюрото на Стефан Стамболов и много други български реликви. Един от експонатите е и най-старият автомобил в България - Мерцедес от далечната 1905 г. Срамота е, че столичани и гостите на столицата в продължение на десетилетия са лишени от възможността да ги видят. И без значение дали ще бъде балнеоложки или модерен СПА комплекс и музей, или ще измислят нещо друго, време е Централна баня да бъде върната на София в подобаващ вид, защото тя и принадлежи.


Снимки: stara-sofia.com

Забравени обекти от национално значение – Централна баня в София
Забравени обекти от национално значение – Централна баня в София
Забравени обекти от национално значение – Централна баня в София
Забравени обекти от национално значение – Централна баня в София
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg