Автор: desci
Публикувано на: 19.05.2011 09:18:37

Рейтинг:

Замъкът

Един от най-притегателните градове в Европа без съмнение е германската столица Берлин. Красиво планиран космополитен град, Берлин предлага много забавления, забележителности и добро настроение на посетителите си. Носталгичният привкус на войната може да се усети съвсем ясно – градът е пълен с артефакти от този мрачен период, включително и с останки от прочутата Берлинска стена, парченца от която между другото могат да се закупят във всеки сувенирен магазин.


Едно от нещата, с които Берлин очарова, е архитектурата – архитектурни шедьоври от различни периоди изкусно се вписват в градската атмосфера, превръщащи разходката в Берлин в неизчерпаем източник на знания и наслада. Една такава сграда, много специална както с историята си, така и с архитектурата си, е замъкът Шарлотенбург, разположен в западния район на Берлин.


Замъкът Шарлотенбург е свидетел на едно друго време, далеч преди опустошителните войни на XX век. Построен преди повече от 400 години, той е определен за резиденция на пруските крале. Сградата е решена в бароков стил и представлява една от най-изисканите барокови постройки в Германия. Той е и най-голвмият дворцов комплекс в Берлин.


Замъкът се свързва с кралица София Шарлота Хановерска, за чиято резиденция е бил построен. Централната му част е издигната между 1695 и 1699 г. Софи Шарлот, както била известна тя, е съпруга на Фридрих III. В първите години на своето съществуване замъкът действително бил ползван за лятна резиденция и носел името Литценбург. В последствие той се разраснал и се превърнал в масивния дворцов ансамбъл, който можем да видим и днес.


Архитект на дворецът Шарлотенбург е Йохан Арнолд Неринг. През годините на своето съществуване дворецът е разширяван няколко пъти. През 1701 г. на фасадата му е добавена статуята на богинята Фортуна. Източното крило е завършено през 1746 г., като дизайнер е Джордж Венцеслаус фон Кнобелсдорф. През 1943 г. по време на Втората световна война замъкът Шарлотенбург е изцяло разрушен от бомбардировки, а след войната е възстановен напълно.


Посетителите на замъка днес могат да разгледат апартаментите на Фридрих III, намирали се някога в централната част. Особено впечатляваща е залата за приеми, която е огромна с високи сводове, украсена с ниши и барелефи. Ценна сбирка от китайски порцелан се намира в Порцелановата зала, разположена в края на западното крило. В източната част на замъка се намира павилионът Шинкел, дело на известния архитект Фридрих Шинкел. Той представлява лятна вила в италиански стил. Построен през 1825 г., павилионът Шинкел днес представлява музей с рисунки и скици на художници от началото на 19 век.


Снимки: http2007, b_hurwitz

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg