Автор: admin
Публикувано на: 21.12.2008 12:01:11

Рейтинг:

Гръцкото

В няколко статии ще Ви запознаем с всички подробности за гръцкото историческо село Амудия, което е разположено в естуара на река Ахерондас. Предварително искам да благодаря на Marfi, без който тези материали нямаше да достигнат до нас.

Както вече споменахме, селището Амудия е разположено в естуара на река Ахерондас, по която според гръцката митология, преминавали душите на мъртвите, за да стигнат в царството на Хадес. Това е най-долното от трите царства в древногръцкото възприятие за света. Според вярванията входът за "Долния свят" е било някогашното езеро Ахерон, върху чийто недра се намира в момента Амудия. Според митологията местните хора - кимерииците били подчинени изцяло на волята на подземните божества.

През зимата долината около селището се превръща в малко морско езеро, а самото село – в остров. В мрежите на местните рибари често попадат глинени отломки,  които са част от древната Елеа, намираща се на северозапад от Амудия и постоянно рушаща се от морето. Смята се, че останките от поселението са част от акрополът и защитната кула на селището.

Още от древни времена, през Амудия са преминавали много известни личности. Омир споменава в Одисея за пристигането на Одисей на това място, Херакъл е изпълнил тук един от дванадесетте си подвига - отвличането на Цербер, а Орфей е слязъл в подземния свят, за да върне възлюбената си Евридика.

Очаквайте скоро статиите “История на Амудия”, “Река Ахерондас”, “Плажове в Амудия и Натура 2000” и “Забележителности в  Амудия".

Снимки: goammoudia.gr 

Галерия Амудия
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg