Автор: admin
Публикувано на: 22.12.2008 15:12:22

Рейтинг:

История

Първоначално гръцкото селище се е наричало Спладза (Σπλάντζα), но през 1928-ма получава сегашното си наименование Амудия (Αμμουδιά). До 1938-ма година то е било в рамките на област Теспротия, а след Втората световна война преминава към област Превеза.

На брега на река Ахерондас има останки от митница, които са доказателство за осъществяване на голям търговски обмен в селището, по време на турското владичество и до 1950г.

В новата история на Гърция, Амудия е известна като лобното място на големия гръцки войвода Кириакулис Мавромихалис, който акустира в селището заедно с 500 четници с намерението да помогне на обсадения град Парга, като целта е била да достигнат до близкия манастир "Света Елена", в който да се укрепят.

След като планът им бива разкрит, турците светкавично мобилизират над 4 000 албаноговорящи мюсюлмани, предвождани от Мустафа Бей. Битката започва призори на 16-ти юли 1822г., като в нея са ранени предводителите и на двете войски. Мавромихалис почива от раните си, а гърците се оттеглят, с което се слага край на сражението, останало в историята като "Битката за Спладза".

Когато жителите на Парга се връщат по родните си места те издигат паметник на Кириакулис Мавромихалис, дошъл от намиращото се на 500км. градче Мани (полуостров Пелопонес), за да помогне на своите сънародници.

Прочетете още за "Гръцкото историческо селище Амудия", “Река Ахерондас" и “Плажове в Амудия и Натура 2000”, а скоро очаквайте статията “Забележителности в  Амудия”.

Материалът стигна до Вас с помощта на Marfi!

Снимка: goammoudia.gr

История на Амудия
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg