Автор: admin
Публикувано на: 23.01.2009 14:25:54

Рейтинг:

Забележителности

Вече Ви запознахме в няколко статии с историята и природата на древното гръцко селище Амудия, а днес ще Ви разкажем за забележителностите в областта.

В района на Амудия има множество паметници с огромна културна стойност, които свидетелстват за нравите и обичаите на гърците през различните епохи. Това наследство произтича главно от митологичните традиции и нуждата на хората от древността да се информират за своето бъдеще.

Една от най-значимите забележителности в околността е Древното прорицалище на мъртвите в Ефира (Некромантейонът), което се намира на 3км. от Амудия, в Месопотамос. То е било единственото в цяла Древна Гърция, в което според легендите душите на мъртвите са давали предсказания за бъдещето. Хората го посещавали, за да осъществят връзка с душите на своите близки. Те правели жертвоприношения и излизали през друг изход, за да не се срещат с останалите поклонници и да се запази мистериозността.

Крепостта Парга е разположена на 20-тина километра от Амудия. Тя е била ключовото укрепление на областта по време на турското присъствие в района. Първите укрепления датират от 1537г., а през 1792г. венецианците я правят значително по-здрава, за да бъде непревземаема. Тя е имала 8 кули във външния двор и 400 къщи във вътрешността.

Друга крепост в блозост до Амудия е Антуса, намираща се на едно възвишение между общините Антуса и Агия. Тя е част от агресивната стройтелна политика на Али паша и е създадена, за да му помогне при обсадата на Парга.

На 40 километра от Амудия се намират останките от столицата на древен Епир – Никопол. Градът е имал собствен монетарен двор, а на четири години в него са се организирали игри. Името от гръцки в буквален превод означава „Град на победата”, като такива имена римляните са давали на селища в цялата империя, в чест на важна победа.

През 4-ти век пр. Хр. при скалите Залого, е основан градът на касиопейците – Касиопи. Той е разположен на 550м. надморска височина, като хората в него живеели в завиден икономически и търговски просперитет. Касиопейците имали поглед от града към цялата долина и морския бряг, който бил защитен от естествените скали.
     
Скалите на Залого са мястото, от което жените, децата и старците от село Сули скачали в пропастта и слагали край на живота си, предпочитайки смърт пред живот под сянката на ятагана на Али паша. В памет на жертвите през 1961г. е издигнат монумент на върха на Залого.

Античният театър на Додони, намиращ се на 70км. от Амудия, е един от най-големите и най-добре запазените в Гърция. Той е наречен на дъщерята на титана Океан - нимфата Додини. В него са се побирали 17 000 зрители, като археологичните находки открити там датират от 2600 - 2000г. пр. Хр.

Прочетете още за "Гръцкото историческо селище Амудия", "История на Амудия", „Река Ахерондас” и "Плажове в Амудия и Натура 2000".

Материалът достигна до Вас с помощта на Marfi!

Снимки: goammoudia.gr 

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg