Малта – в царството на тамплиерите

Малта – в царството на тамплиерите

07.04.2011 01:22:34

Когато наближавах Малта по въздуха, взирайки се през люка на самолета, пред очите ми се редуваха кадри от „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход” - убежището на последния рицар тамплиер, пазещ с цената на всичко Свещения Граал, вечният човешки стремеж към безсмъртие и изборът между доброто и злото. Защото Малта е едно такова специално място, където много пътища в историята се кръстосват, за да оставят своите знаци. И защото хилядолетия по-късно ние се връщаме отново и отново там, за да ги намерим и да се опитаме да ги разчетем.

Поради специфичното си разположение в Средиземно море, намираща се по средата на много основни пътища, през вековете Малта е била територия, управлявана от араби, французи, англичани ... и от кой ли още не. Всички те са оставили своя отпечатък върху културата, историята и традициите на малката държава, оформяйки облика й така, че тя да

Кои са най-добрите хотели за 2011-та според „Traveller’s World”

Кои са най-добрите хотели за 2011-та според „Traveller’s World”

07.04.2011 00:33:57

Хората винаги сме били подвластни на класациите. Обичаме списъците започващи с „най” – „най-добрите хотели”, „най-луксозните дестинации”, „най-новото в туризма”... Затова и агенции и медии трескаво се надпреварват да правят допитвания и да изготвят класации. В резултат на това, най-малкото, което получаваме е да сме добре информирани за новостите при пътуванията, а понякога и импулсивно решаваме сами да преценим дали това „най” от класациите отговаря и на нашите критерии.

И така, ето и една от класациите за 2011г. По традиция, списание „Traveller’s World” е направило тазгодишното си допитване до повече от 3 000 туристи. Класацията включва 10 категории, като „най-привлекателните градове”, „най-добрите плажове”, „най-предпочитаните острови” и т.н.

Аквариумът в Монте Карло – феерия от багри, вода и светлина

Аквариумът в Монте Карло – феерия от багри, вода и светлина

06.04.2011 23:45:33

Монте Карло е добре позната луксозна дестинация. Обикновено я свързваме с Казиното, Форумът Грималди, „Формула 1” и Грейс Кели. Скъпи яхти, луксозни магазини, прекрасни хотели – това е което Монте Карло предлага и това, за което всеки един човек би си помечтал. Но въпреки лустрото и ексклузивността на дестинацията, Монте Карло има и друго лице – това на малката държава с изключителен статут, в която има също уникални музеи и места, задоволяващи жаждата ни към знание.

Едно от най-атрактивните места в Монте Карло е Аквариумът с Океанографския музей към него. Не е необходимо да сте специалист по рибите, не е важно дори дали харесвате водните обитатели – ако решите да прекрачите прага на Аквариума, просто ще бъдете запленени и ще останете там с часове.

Маракеш – оазис от багри и аромати в пустинята

Маракеш – оазис от багри и аромати в пустинята

05.04.2011 23:21:04

Припичащо бяло слънце. Широки улици, червени ниски постройки с ориенталски мотиви и прекрасна растителност. Покой, тишина... Като че ли градът е замрял и жителите му са го напуснали. Но това е само една подвеждаща илюзия. В Маракеш животът тече по свой собствен начин, има часове, когато това се случва само зад приветливите огради, и друго време, когато градът оживява, сякаш от приказките на Шехерезада.

Мястото, където животът никога не спира в Маракеш без съмнение е местният пазар или Сук, както го наричат. Ако никога не сте били в Северна Африка, пазарът ще ви впечатли много. Този пазар е най-големият от всички в Мароко и се намира на един от най-оживените площади в Африка – Джемаа ел Фна, известен с акробат

Лугано – на брега на вълшебното езеро

Лугано – на брега на вълшебното езеро

04.04.2011 23:55:34

Лугано се намира толкова близо до Италия, че трансферите от летището в Милано до Лугано се извършват с автобуси – няма и час, дори и при задръстване, и вече се намирате в Швейцария. Колкото и близо до италианската столица на модата да се намира Лугано обаче, толкова всичко е по-различно - природата, усещането, хората. Уютно разперено по крайбрежието на едноименното езеро, Лугано е идеалният избор за пълноценна почивка през уикенда, а защо не и за малко шопинг.

Ако искате да се намирате на по-оживено място, може да изберете хотел в сам

Шедьовърът на Франк О. Гери в Испания – хотел Marqués de Riscal

Шедьовърът на Франк О. Гери в Испания – хотел Marqués de Riscal

04.04.2011 22:23:13

Хотелът принципно е място, създадено с идеята да се почувстваме у дома си, когато пътуваме, където и да сме. Той е мястото, където можем да си отдъхнем от забързания ден, да си вземем душ, да подремнем... да се подготвим за предизвикателствата на утрешния ден, когато ни се налага да пътуваме. Като съществена част от туристическата индустрия, хотелите отдавна са достигнали границата на удобствата и лукса, които могат да ни предложат – звездите повече са мерило на стандарти, отколкото на степен на пригодност на хотела да отговори на очакванията на гостите си. Днес има прекрасни тризвездни, четиризвездни и петзвездни хотели, съперничещи помежду си да привлекат туристите. Да не говорим за хотелите категоризирани над пет звезди. Тогава, кое е това, което прави един хотел различен и ни кара да го предпочетем пред друг?

Понякога това е стилът на хотела – по-класически или

Руините на средновековния град Червен – славен отглас от миналото

Руините на средновековния град Червен – славен отглас от миналото

29.03.2011 10:39:09

Не далеч от Дунава, само на 35 км. от Русе, се въздига средновековният град Червен като непревземаема крепост върху стръмния скален рид над река Черни Лом. Стръмните скали на места достигат до 100 метра височина и дори днес гледката от останките високо горе в скалите е внушителна. Малцина знаят, но Червен е един от най-значимите Центрове на Втората българска държава XII – XIV в. По време на своя разцвет градът е разполагал със собствен митрополит и болярин. Има данни, че територията на Червен е била обитавана още по тракийско време, а през VI век там се е въздигала ранновизантийска крепост. Истински известен обаче Червен става през 1242 година, когато средновековната българска Червенска митрополия го избира за свое седалище.

Подобно на други средновековни български

Уникалният музей „Дунавски риболов и лодкостроене” в Тутракан

Уникалният музей „Дунавски риболов и лодкостроене” в Тутракан

28.03.2011 23:16:05

Когато мислим за Дунава, обикновено се сещаме за Видин и Лом, или за Русе и Силистра. По-малките населени места остават далеч от съзнанието ни, сякаш там няма какво да се види. В действителност обаче, именно в малките градове и в селата понякога се крият изненади, които правят нашите разходки там незабравими. Такова населено място е и Тутракан или „Царството на рибарите и лодкостроителите” както още го наричат.

През всичките години на своето съществуване, които наброяват около 1 000, поминъкът в Тутракан неизменно е бил свързан с плетенето на рибарски мрежи и строенето на лодки. Според историческата статистика, в началото на миналия век рибарите в селището са бил

Резерват „Сребърна” – убежище на застрашени видове

Резерват „Сребърна” – убежище на застрашени видове

28.03.2011 09:33:06

Красиво кацнало само на 2 км. от брега на река Дунав и на 16 км. от град Силистра, езерото Сребърна приютява стотина двойки от изчезващия вид на къдроглавия пеликан, който се среща само на още две места в света. Езерото е дало името си и на природен резерват „Сребърна”, в който се намира. Територията на резервата е 9 012 декара, като в нея попада и дунавският остров Девня, както и течението на река Дунав между брега и острова. Като биосферен резерват „Сребърна” е обявен през 1948г., а според критериите на ЮНЕСКО – през 1977г.
 
Резерватът е дом на много растителни и животински видове – над 1 100 вида водорасли, 16 вида гъби, 15 вида лишеи, мъхове и папрати и 270 вида цветни растения. В „Сребърна” може да видите застрашените от изчезване водна роза, щитолистна какичка и блатно кокиче. К

Дестинация Шумен - по стъпките на древните българи

Дестинация Шумен - по стъпките на древните българи

26.03.2011 02:34:53

Град Шумен е прекрасна финална точка за всеки маршрут из страната – със своята богата история и изобилие от туристически обекти в околността, Шумен предлага история, култура и традиции. Регионалният исторически музей пази в залите си експонати, свързани с нашата славна история – въоръжения, накити, старопечатни книги, етнографски колекции – подредената в осем зали експозиция обхваща периода от V в. пр.н.е. до XX в. Осемте тематични зали са Праистория, Античност, Средновековие, История на българския народ XV-XIXв., Християнска култура, Съкровищница.
 
Измежду уникалните експонати в музея е и най-голямата в България колекция от средновековни български и византийски оловни печати, златни накити от Плиска и Шуменската крепост. Музеят е включен в списъка на 100-те национални тур

Предишна Следваща
Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg